Qış fəslinin bitməsi yazın gəlməsi ilə orqanizmdə də bir növ yenilənmə baş verir. Saçlar, dəri, qan hüceyrələri və daxili orqanlarda hər zaman yenilənmə prosesi gedir. Amma yazda daim yenilənən hüceyrələrin bölünməsi, yenilənməsi prosesi daha da sürətlənir.
Bu prosesin normal getməsi, xəstəliklərin yaranmaması üçün orqanizmin təbii enerji qanyaqlarına, vitamin və mienrallara ehtiyacı da artır. Həmin təbii enerji qayanqlarının seçilməsi, qəbul edilməsi qaydalarına əməl edildiyi hallarda xəstəlikərin ortaya çıxması rkski minimuma enir. Mütəxəsislər hesab edir ki, hər bir insan özü orqanizmin yenilənməsi prosesinə dəstək olmalı, qida seçimində diqqətli olmalıdır.
Bəs orqanizmi daha çox yeniləyən qidalar hansılıardır?
Dietoloqlar bu sırada qatığı xüsusi qeyd edirlər. Bağirsaq florasını yeniləyən və tamlığını qoruyan bu məhsul D vitamini ilə zənginliyi sayəsində bir çox xəstəliklərin inkişafını əngəlləyir. Hər gün yatmazdan əvvəkl 1 stəkan qatıq içmək tövsiyə olunur.
Hələ qədim zamanlardan dərman kimi istifadə olunan sarıkök güclü antioksidant, iltihab əleyhinə ən faydalı təbii vasitə sayılır. Sarıkökün xərçəngdən qoruyuculuğuna da dair araşdırmalar var. Hər gün bişirilən yeməklərə bir çay qaşığı sarıkök əlavə etmək tövsiyə edilsə də, bildirilir ki, öddaşı xəstəliyi olanlar, eləcə də qan duruldan dərmanlar içənlər bu məhsuldan uzaq durmalıdırlar.
Orqanizmi yenilyən əsas məhsullardan biriinin də ispanaq olduğu vurğulanır. İspanaq C vitamini ilə zənginliyi sayəsində dərini gözəlləşdirir, yüksək lifli qida olması, potasium və K vitamini ifraz etməsi ilə hüceyrələrin yenilənməsinə dəstək olur. Ürək, damar, bağırsaq sağlamlığını qoruyur. Əzələləri güclənidirir, zehni və fiziki yorğunluğu aradan qaldırır. İspanağı həm çiy, həm salatlarda, həm də bişirərək yemək olar.
Hüceyrələri yeniləyən, orqanizmi möhkəmlədnirən məhsullar sırasında balıq, kök, turp, nar, qoz , fındıq, badam, digər quru meyvələr, sarımsaq, yumurta, qəhvə, narıngi və s. sitrus meyvələri, bəhməz, qaraciyər də xüsusi olaraq qeyd olunur.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 487
Mar 7, 2020 5:52 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Huceyreleri nece yenilemek lazimdir Qis feslinin bitmesi yazin gelmesi ile orqanizmde de bir nov yenilenme bas verir Saclar deri qan huceyreleri ve daxili orqanlarda her zaman yenilenme prosesi gedir Amma yazda daim yenilenen huceyrelerin bolunmesi yenilenmesi prosesi daha da suretlenir Bu prosesin normal getmesi xesteliklerin yaranmamasi ucun orqanizmin tebii enerji qanyaqlarina vitamin ve mienrallara ehtiyaci da artir Hemin tebii enerji qayanqlarinin secilmesi qebul edilmesi qaydalarina emel edildiyi hallarda xestelikerin ortaya cixmasi rkski minimuma enir Mutexesisler hesab edir ki her bir insan ozu orqanizmin yenilenmesi prosesine destek olmali qida seciminde diqqetli olmalidir Bes orqanizmi daha cox yenileyen qidalar hansiliardir Dietoloqlar bu sirada qatigi xususi qeyd edirler Bagirsaq florasini yenileyen ve tamligini qoruyan bu mehsul D vitamini ile zenginliyi sayesinde bir cox xesteliklerin inkisafini engelleyir Her gun yatmazdan evvekl 1 stekan qatiq icmek tovsiye olunur Hele qedim zamanlardan derman kimi istifade olunan sarikok guclu antioksidant iltihab eleyhine en faydali tebii vasite sayilir Sarikokun xercengden qoruyuculuguna da dair arasdirmalar var Her gun bisirilen yemeklere bir cay qasigi sarikok elave etmek tovsiye edilse de bildirilir ki oddasi xesteliyi olanlar elece de qan duruldan dermanlar icenler bu mehsuldan uzaq durmalidirlar Orqanizmi yenilyen esas mehsullardan biriinin de ispanaq oldugu vurgulanir Ispanaq C vitamini ile zenginliyi sayesinde derini gozellesdirir yuksek lifli qida olmasi potasium ve K vitamini ifraz etmesi ile huceyrelerin yenilenmesine destek olur Urek damar bagirsaq saglamligini qoruyur Ezeleleri guclenidirir zehni ve fiziki yorgunlugu aradan qaldirir Ispanagi hem ciy hem salatlarda hem de bisirerek yemek olar Huceyreleri yenileyen orqanizmi mohkemledniren mehsullar sirasinda baliq kok turp nar qoz findiq badam diger quru meyveler sarimsaq yumurta qehve naringi ve s sitrus meyveleri behmez qaraciyer de xususi olaraq qeyd olunur