Qrip, soyuqdəymə, zökəm zamanı hər qidanı qəbul etmək olmaz. Xəstəlik şikayətlərini artıran yox, azaldan, faydalı qidalara üstünlük vermək lazımdır.
Türkiyədən olan dietoloq Aslıhan Altuntaşın yuxarı yənəffüs yolları infeksiyaları zamanı hansı qidaları qəbul etməyin lazım olmadığını açıqlayıb.
www.NiNa.Az e-tibb.az-a istinadən onun fikirlərini təqdim edir:
Ditoloq bildirib ki, qrip, zökəm, soyuqdəymə, faringit, sünusit kimi hallarda həkimə müraciət edəndə daha çix antihistamin tərkibli dərmanlar təyin olunur. Çünki yuxarı tənəffüs yolları infeksiyaları və allergiyalar zamanı bədəndə yaranan şikatətlərə səbəb olan maddə histamin sayılır.
Orqanizmdə histamin midqraı artan zaman belə narahatlıqlar ortaya çıxır. Beləliklə də dolayısıyla soyuqdəymə olan zamanlarda histamini azaldan, tərkibində histamine olmayan, histamin səviyyəsini artıran qidalar qəbul etmək lazım deyil.
Bəzi qidalar təbii olaraq histamin mənbəyi sayılır. Bəzi qidalar bədəndə histaminin artmasına şərait yaradır. Bəzi qidalar isə histamini parçalayaraq qanda onun miqdarını artmasına şərait yaradır.
Dietoloq bildirib ki, histaminlə zəngin olan qidalar sırasında ilk yerdə mayalı qidalar gəlir. Əsasən mayalı qidalar, alkoqollu içkilərdən uzaq durmaq tövsiyə olunur.
Turşuların, sirkə, qatıq, ayranın histamin ifrazını artırmaq qabiliyyəti var. Amma bu halda onların fayda və zərər nisbətini götür-qoy etmək, tamamilə imtina etmək yox, balanslı olaraq qəbul etmək, immun sistemini gücləndirmək kimi faydalarının olduğunu da yaddan çıxarmaq olmaz.
Kolbasa, sosiska kimi işlənmiş ət qidaları histaminlə zəngin sayılır.
Bu qidalar həm qrip, zökəm zamanı yeyilməməlidir, həm də ümumiyyətlə, sağlam qidalanan insanlar bunlardan uzaq dursalar, yaxşı olar.
Histaminlə bağlı pendirlərə də diqqət etmək lazımdır.
Ələlxüsus histamin tərkibi yükəsk olan köhnə pendirlər, bərk, eləcə də pasterizə edilən süddən hazırlanan pendirləri gündə 60-90 qramdan çox yemək olmaz.
Tərəvəz və göyərtilərdən badımcan, ispanaq, pamidor histaminlə çox zəngindir. Amma bu kimi hallarda onların heç qəbul etməmək deyil, qəbulunu azaltmaq məsləhət görülür.
Eynilə işlənmiş balıq məhsulları da histaminlə zəngindir. Amma xəstəlik olduğu müddətdə daha çox hisə verilən, duza qoyulan yox təzə balıqları yemək tövsiyə olunur.
Bundan başaqa, şokolad da xəstəlik şikayətlərinin artmasına səbəb olur. Şokolad histamin ifrazına səbəb olduğuna görə, xəstəlik müddətində yemək olmaz.
Onun tərkibində olan rafinə edilmiş şəkər həm histamini artırır, həm də immun sisiteminin güclənməsinə əngəl olur.
İnək südü də histamin ifraz etdiyindən xəstəlıik zamanı içmək tövsiyə olunmur. Əvəzində keçi südü içmək olar.
Amma ən yaxşısı süd yox, qatıq və kefiri gündə 400 qramdan çox olmamaq şərti ilə yemək məsləhət görülür.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 895
Mar 7, 2020 5:52 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Qrip soyuqdeyme zamani neleri yemek olmaz Qrip soyuqdeyme zokem zamani her qidani qebul etmek olmaz Xestelik sikayetlerini artiran yox azaldan faydali qidalara ustunluk vermek lazimdir Turkiyeden olan dietoloq Aslihan Altuntasin yuxari yeneffus yollari infeksiyalari zamani hansi qidalari qebul etmeyin lazim olmadigini aciqlayib b s b e tibb az a istinaden onun fikirlerini teqdim edir Ditoloq bildirib ki qrip zokem soyuqdeyme faringit sunusit kimi hallarda hekime muraciet edende daha cix antihistamin terkibli dermanlar teyin olunur Cunki yuxari teneffus yollari infeksiyalari ve allergiyalar zamani bedende yaranan sikatetlere sebeb olan madde histamin sayilir Orqanizmde histamin midqrai artan zaman bele narahatliqlar ortaya cixir Belelikle de dolayisiyla soyuqdeyme olan zamanlarda histamini azaldan terkibinde histamine olmayan histamin seviyyesini artiran qidalar qebul etmek lazim deyil Bezi qidalar tebii olaraq histamin menbeyi sayilir Bezi qidalar bedende histaminin artmasina serait yaradir Bezi qidalar ise histamini parcalayaraq qanda onun miqdarini artmasina serait yaradir Dietoloq bildirib ki histaminle zengin olan qidalar sirasinda ilk yerde mayali qidalar gelir Esasen mayali qidalar alkoqollu ickilerden uzaq durmaq tovsiye olunur Tursularin sirke qatiq ayranin histamin ifrazini artirmaq qabiliyyeti var Amma bu halda onlarin fayda ve zerer nisbetini gotur qoy etmek tamamile imtina etmek yox balansli olaraq qebul etmek immun sistemini guclendirmek kimi faydalarinin oldugunu da yaddan cixarmaq olmaz Kolbasa sosiska kimi islenmis et qidalari histaminle zengin sayilir Bu qidalar hem qrip zokem zamani yeyilmemelidir hem de umumiyyetle saglam qidalanan insanlar bunlardan uzaq dursalar yaxsi olar Histaminle bagli pendirlere de diqqet etmek lazimdir Elelxusus histamin terkibi yukesk olan kohne pendirler berk elece de pasterize edilen sudden hazirlanan pendirleri gunde 60 90 qramdan cox yemek olmaz Terevez ve goyertilerden badimcan ispanaq pamidor histaminle cox zengindir Amma bu kimi hallarda onlarin hec qebul etmemek deyil qebulunu azaltmaq meslehet gorulur Eynile islenmis baliq mehsullari da histaminle zengindir Amma xestelik oldugu muddetde daha cox hise verilen duza qoyulan yox teze baliqlari yemek tovsiye olunur Bundan basaqa sokolad da xestelik sikayetlerinin artmasina sebeb olur Sokolad histamin ifrazina sebeb olduguna gore xestelik muddetinde yemek olmaz Onun terkibinde olan rafine edilmis seker hem histamini artirir hem de immun sisiteminin guclenmesine engel olur Inek sudu de histamin ifraz etdiyinden xesteliik zamani icmek tovsiye olunmur Evezinde keci sudu icmek olar Amma en yaxsisi sud yox qatiq ve kefiri gunde 400 qramdan cox olmamaq serti ile yemek meslehet gorulur