Gündəlik olaraq artıq qalan yeməkləri bir neçə dəfə isidib yemək adəti çoxlarına tanışdır. Təbii ki, əksəriyyət yemək artıq qalanda onu atmır, növbəti dəfə isdərək qəbul edir. Amma mütəxəssislər hesab edir ki, bəzi qidalar təkrar isidilib yeyiləndə zəhərləyə bilir.
www.NiNa.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, yeməklərin təkrar isidilib yeyilməsinin qida keyfiyyətini aşağı saldığı, bakteriyaların inkişafına səbəb olduğu, bir sözlə, sağlamlıq problemləri yaratdığı bildirilir. Qaydalara görə, artıq qalan yeməklər tez bir zamanda soyuducuya qoyulmalıdır. Ən çox da ət yeməkləri, toyuq, mal əti, yumurtadan hazırlanan yeməkləri otaq şəraitində saxlamaq düzgün sayılmır. Onların zəhərlənməyə səbəb olma ehtimalı daha çoxdur. Uzun zaman otaq temperaturunda qalan qidalar təhlükəyə yol açır.
Bakteriyaların yaşaya bilməsi üçün nəm mühit lazımdır, bütün qidalarda nəm mühit, yəni maye var. Bu isə bakteriyaların yaranması və çoxalmasına səbəb olur. Xörəklər, bişirilmiş tərəvəzlər, eləcə də bişirilməyə hazırlanan məhsullar uzun zaman otaq temperaturunda qalarsa, istifadə olunmamalıdır.
Bişəndən sonra qidalar uzun müddətə yalnız buzxanada saxlanmalı, oradan çıxarılan kimi isidilib yeyilməlidir. Soyuducudan çıxarılan qidaları buzu açılana qədər otaq temperaturunda saxlamaq belə, bakteriyaların yaranmasına səbəb olur. Ona görə də hesab olunur ki, belə qidaların buzunu mikrodalğalı sobada açıb, istifadə etmək, isidiləndən sonra dərhal yemək lazımdır.
Bişmiş yeməkləri soyuducuya üzəri açıq yerləşdirmək, ət, qıyma, toyuq olan yerdə saxlamaq olmaz.
Bəs ikinci dəfə isidiləndə təhlükəli sayılan qidalar hansılardır?
Bu sırada xüsusilə ispanaq, göbələk, yumurta, toyuq, çuğundur, kartof, düyünün olduğu bildirilir. Hesab olunur ki, onları yeyiləcək qədər bişirmək, bişən kimi yemək, sonraya saxlamamaq lazımdır. Həmin qidaları ikinci, üçüncü dəfə isidib yeyəndə zəhərlənmə ehtimalı çox böyükdür.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 515
Mar 7, 2020 4:22 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Bu qidalari tekrar isidende zeherleye biler Gundelik olaraq artiq qalan yemekleri bir nece defe isidib yemek adeti coxlarina tanisdir Tebii ki ekseriyyet yemek artiq qalanda onu atmir novbeti defe isderek qebul edir Amma mutexessisler hesab edir ki bezi qidalar tekrar isidilib yeyilende zeherleye bilir b s b e tibb az a istinaden bildirir ki yemeklerin tekrar isidilib yeyilmesinin qida keyfiyyetini asagi saldigi bakteriyalarin inkisafina sebeb oldugu bir sozle saglamliq problemleri yaratdigi bildirilir Qaydalara gore artiq qalan yemekler tez bir zamanda soyuducuya qoyulmalidir En cox da et yemekleri toyuq mal eti yumurtadan hazirlanan yemekleri otaq seraitinde saxlamaq duzgun sayilmir Onlarin zeherlenmeye sebeb olma ehtimali daha coxdur Uzun zaman otaq temperaturunda qalan qidalar tehlukeye yol acir Bakteriyalarin yasaya bilmesi ucun nem muhit lazimdir butun qidalarda nem muhit yeni maye var Bu ise bakteriyalarin yaranmasi ve coxalmasina sebeb olur Xorekler bisirilmis terevezler elece de bisirilmeye hazirlanan mehsullar uzun zaman otaq temperaturunda qalarsa istifade olunmamalidir Bisenden sonra qidalar uzun muddete yalniz buzxanada saxlanmali oradan cixarilan kimi isidilib yeyilmelidir Soyuducudan cixarilan qidalari buzu acilana qeder otaq temperaturunda saxlamaq bele bakteriyalarin yaranmasina sebeb olur Ona gore de hesab olunur ki bele qidalarin buzunu mikrodalgali sobada acib istifade etmek isidilenden sonra derhal yemek lazimdir Bismis yemekleri soyuducuya uzeri aciq yerlesdirmek et qiyma toyuq olan yerde saxlamaq olmaz Bes ikinci defe isidilende tehlukeli sayilan qidalar hansilardir Bu sirada xususile ispanaq gobelek yumurta toyuq cugundur kartof duyunun oldugu bildirilir Hesab olunur ki onlari yeyilecek qeder bisirmek bisen kimi yemek sonraya saxlamamaq lazimdir Hemin qidalari ikinci ucuncu defe isidib yeyende zeherlenme ehtimali cox boyukdur