Yemək istəyinin xarakterlə sıx bağlı olduğu üzə çıxıb.
www.NiNa.Az xəbər verir ki, araşdırmalarda acı yeməkləri sevənlərin xaraktercə sərt, şirin təamları sevənlərin isə mülayim olduğu üzə çıxıb.
Türkiyəli lor cərrah Esin Yalçınkaya qoxu duyğusunun insanın daxili instinkti ilə bağlı olduğunu ifadə edərək, ana ilə körpə arasındakı bağın qurulmasında və ya aşiq olduğumuz insanda qoxunun əhəmiyyətli yeri olduğunu söyləyib. Cərrah qoxu hissinin insanın xoşbəxtliyi üzərində də təsirli olduğunu vurğulayaraq, qoxu qabiliyyəti zəif olanların xoşbəxtlik stimulunun, hissiyyatı güclü olanlarla müqayisədə aşağı olduğunu bildirib.
Yalçınkaya qoxuların yaddaşı təzələmək və gücləndirmək funksiyaları olduğunu da nəzərə çatdırıb:
"Altsheymer hər şeyi unutmaq deməkdir. Bu xəstəliyin ilkin əlamətlərindən biri odur ki, iybilmə duyğusu sıradan çıxır. Bədən qoxusunun dəyişməsi də bəzi xəstəliklərin əlaməti ola bilər. Məsələn, metabolik xəstəliklərdən xəbər verə bilər".
Ekspert qoxunun dadla sıx əlaqəli olduğunu və qoxu duyumu olmayan insanların dad alma duyğusunun da olmadığını qeyd edib. Daha sonra o, yemək üstünlüklərinə görə fərdi xüsusiyyətlərin dəyişdiyini ifadə edib:
"Elmi araşdırmalar göstərir ki, acı sevənlər sərt, şirinə üstünlük verənlər isə mülayimdir. Eyni zamanda ədviyyatlı yemək sevənlərin həyəcan axtarışında olduğu deyilir.
Dad duyğusu bədənin ehtiyaclarını anlamağa kömək edir. Məsələn, ürəyimiz şirin və ya duzlu bir yemək istəyirsə, deməli, bədənimiz buna ehtiyac duyur. Odur ki, insanlar dad duyumlarına güvənməlidir. Ancaq qidaların genetikası hazırda dəyişdirildiyi üçün bu, bir az çaşdırıcı ola bilər". (publika)
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 475
Mar 1, 2020 11:38 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Iybilme duygusu zeifleyibse Yemek isteyinin xarakterle six bagli oldugu uze cixib b s b xeber verir ki arasdirmalarda aci yemekleri sevenlerin xarakterce sert sirin teamlari sevenlerin ise mulayim oldugu uze cixib Turkiyeli lor cerrah Esin Yalcinkaya qoxu duygusunun insanin daxili instinkti ile bagli oldugunu ifade ederek ana ile korpe arasindaki bagin qurulmasinda ve ya asiq oldugumuz insanda qoxunun ehemiyyetli yeri oldugunu soyleyib Cerrah qoxu hissinin insanin xosbextliyi uzerinde de tesirli oldugunu vurgulayaraq qoxu qabiliyyeti zeif olanlarin xosbextlik stimulunun hissiyyati guclu olanlarla muqayisede asagi oldugunu bildirib Yalcinkaya qoxularin yaddasi tezelemek ve guclendirmek funksiyalari oldugunu da nezere catdirib Altsheymer her seyi unutmaq demekdir Bu xesteliyin ilkin elametlerinden biri odur ki iybilme duygusu siradan cixir Beden qoxusunun deyismesi de bezi xesteliklerin elameti ola biler Meselen metabolik xesteliklerden xeber vere biler Ekspert qoxunun dadla six elaqeli oldugunu ve qoxu duyumu olmayan insanlarin dad alma duygusunun da olmadigini qeyd edib Daha sonra o yemek ustunluklerine gore ferdi xususiyyetlerin deyisdiyini ifade edib Elmi arasdirmalar gosterir ki aci sevenler sert sirine ustunluk verenler ise mulayimdir Eyni zamanda edviyyatli yemek sevenlerin heyecan axtarisinda oldugu deyilir Dad duygusu bedenin ehtiyaclarini anlamaga komek edir Meselen ureyimiz sirin ve ya duzlu bir yemek isteyirse demeli bedenimiz buna ehtiyac duyur Odur ki insanlar dad duyumlarina guvenmelidir Ancaq qidalarin genetikasi hazirda deyisdirildiyi ucun bu bir az casdirici ola biler publika