Kələm, çuğundur, qarğıdalı, lobya, sarımsaq kimi bir çox növü və ləzzəti olan turşular soyuq havaların ən gözəl qidalarındandır. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, turşular sağlamlığımız üçün də faydalıdır. Amma tərkibində yüksək miqdarda duz olduğuna görə hər gün , aşırı miqdarda yeyilməməmlidir. Sağlam insanlar turşuları həftənin 2 günü, maksimum bir ovuc içi qədər yeməlidir. Bu yüksək təzyiq, diabet, böyrək çatışmazlığı və mədə xəstəlikləri olan insanlarda problemlərə səbəb ola bilər. Ona görə də lazım olarsa heç yeməməlidirlər.
Bəs turşunun faydaları nələrdir?
www.NiNa.Az medicina-a istinadən həmin araşdırmanı təqdim edir:
İmmun sistemini dəstəkləyir
Meyvə və tərəvəzlərdən olan turşu tərkibində immun sistemini gücləndirən bir çox vitamin, mineral və antioksidandan ibarətdir. Turşular bədəndəki antioksidan müxtəlifliyini artırdığı üçün daha çox faydalıdır. Bunlardan daha çox çuğundur və kələm turşusu məsləhətlidir. Yüksək antioksidan tərkibi ilə tərəvəzlərdən hazırlanan turşular soyuqdəyməyə qarşı da qoruyur. Turşu kimi fermentləşdirilmiş qidalar yeməklərlə birlikdə yeyildiyində tərkibində yer alan sirkə sayəsində insulin düşməsini normaya salaraq daha nəzarətli bir qan şəkəri təşkil edir. Amma diabet, təzyiq və böyrək probleminiz varsa turşu yemək sizin üçün riskli ola bilər.
Əzələ ağrıları üçün faydalıdır
Turşunun digər önəmli faydası itirilən su və mineralların yerinə oturmasına dəstək olmasıdır. Həmçinin tərkibindəki sirkə ilə əzələ ağrıları üzərində də təsiri vardır. "Medicine & Science in Sports and Exercise" adlı bir jurnalda yayımlanan məqalədə susuz qalan kişi idmançılarda 1/3 stəkan turşu suyunun əzələ ağrılarına faydalı olduğu qeyd edildi.
Çəkiyə nəzarətə kömək edir
Turşu yüksək miqdarda lif tərkibli olduğu üçün xüsusi ilə də yeməklə bərabər yeyildiyində qidaların mədəni tərk etmə vaxtı yavaşlayır, bununla da toxluq hissi uzun müddət davam edir. Tərkibindəki sirkə qaynaqlı asidlər bədəndə yağ yığılmasının da qarşısını alır. Həm aşağı kalorili olamsı, həm də qəbzliyə qarşı təsirliliyinə görə turşu çəki vermək istəyənlərə də kömək edəcəkdir.
Xərçəngdən qorunmağa kömək edir
Turşu hazırlanmasında istifadə edilən tərəvəzlərin hamısı antioksidanla zəngindir. Antioksidanlar sərbəst radikallarla reaksiya verərək hüceyrələrə zərər vermələrinin qarşısını alır. Bununla da xərçəngə qarşı orqanizmi qoruyur. Avropa Xərçəng Jurnalında (European Journal of Cancer) yayımlanan bir məqaləyə görə, natrium miqdarı yüksək olan qidaların mədə xərçəngi ilə əlaqəli olduğu aşkar edilmişdir.
Turşunun yeyilməsində miqdar çox önəmlidir. Mədə problemi olan insanlar diqqətli olmalıdır.
Ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyur
Tərkibindəki antioksidanlar, vitamin və minerallar sayəsində turşular ürək-damar xəstəliklərinə qarşı da qoruyucu təsirə malikdir. Amma bu qoruyuculuq sağlam insanlara aiddir. Turşunun tərkibində duz çox olduğuna görə təzyiq problemi olanlar turşu yeməkdən uzaq durmalıdır. Çünki bu xəstələrdə qan təzyiqi yüksələ və damara zərər verə bilər. Yalnız sirkə və duzla hazırlanan, tərkibində qoruyucu maddələr olmayan, fermentasiya olunan (bağırsaq florasında faydalı bakteriyaların davamlılığını və böyüməsini təmin edən) evdə hazırlanan turşu bağırsaqlar üçün önəmlidir.
Bağırsaq florasının sağlamlığı bağırsaq hərəkətləri üçün də son dərəcə vacibdir. Yüksək lifli tərəvəz və meyvələrdən hazırlanan turşular, bu təsirlərlə nəcisin həcmini artırır, metabolik tullantıların bədəndən daha asanlıqla çıxarılmasına kömək edir və qəbizlik problemlərini də aradan qaldırır.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 918
Sep 16, 2020 8:07 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Soyuq havanin evezolunmazi TURSULARIN FAYDALARI Kelem cugundur qargidali lobya sarimsaq kimi bir cox novu ve lezzeti olan tursular soyuq havalarin en gozel qidalarindandir Mutexessisler qeyd edirler ki tursular saglamligimiz ucun de faydalidir Amma terkibinde yuksek miqdarda duz olduguna gore her gun asiri miqdarda yeyilmememlidir Saglam insanlar tursulari heftenin 2 gunu maksimum bir ovuc ici qeder yemelidir Bu yuksek tezyiq diabet boyrek catismazligi ve mede xestelikleri olan insanlarda problemlere sebeb ola biler Ona gore de lazim olarsa hec yememelidirler Bes tursunun faydalari nelerdir b s b medicina a istinaden hemin arasdirmani teqdim edir b Immun sistemini destekleyir b Meyve ve terevezlerden olan tursu terkibinde immun sistemini guclendiren bir cox vitamin mineral ve antioksidandan ibaretdir Tursular bedendeki antioksidan muxtelifliyini artirdigi ucun daha cox faydalidir Bunlardan daha cox cugundur ve kelem tursusu meslehetlidir Yuksek antioksidan terkibi ile terevezlerden hazirlanan tursular soyuqdeymeye qarsi da qoruyur Tursu kimi fermentlesdirilmis qidalar yemeklerle birlikde yeyildiyinde terkibinde yer alan sirke sayesinde insulin dusmesini normaya salaraq daha nezaretli bir qan sekeri teskil edir Amma diabet tezyiq ve boyrek probleminiz varsa tursu yemek sizin ucun riskli ola biler b Ezele agrilari ucun faydalidir b Tursunun diger onemli faydasi itirilen su ve minerallarin yerine oturmasina destek olmasidir Hemcinin terkibindeki sirke ile ezele agrilari uzerinde de tesiri vardir Medicine Science in Sports and Exercise adli bir jurnalda yayimlanan meqalede susuz qalan kisi idmancilarda 1 3 stekan tursu suyunun ezele agrilarina faydali oldugu qeyd edildi b Cekiye nezarete komek edir b Tursu yuksek miqdarda lif terkibli oldugu ucun xususi ile de yemekle beraber yeyildiyinde qidalarin medeni terk etme vaxti yavaslayir bununla da toxluq hissi uzun muddet davam edir Terkibindeki sirke qaynaqli asidler bedende yag yigilmasinin da qarsisini alir Hem asagi kalorili olamsi hem de qebzliye qarsi tesirliliyine gore tursu ceki vermek isteyenlere de komek edecekdir b Xercengden qorunmaga komek edir b Tursu hazirlanmasinda istifade edilen terevezlerin hamisi antioksidanla zengindir Antioksidanlar serbest radikallarla reaksiya vererek huceyrelere zerer vermelerinin qarsisini alir Bununla da xercenge qarsi orqanizmi qoruyur Avropa Xerceng Jurnalinda European Journal of Cancer yayimlanan bir meqaleye gore natrium miqdari yuksek olan qidalarin mede xercengi ile elaqeli oldugu askar edilmisdir Tursunun yeyilmesinde miqdar cox onemlidir Mede problemi olan insanlar diqqetli olmalidir b Urek damar xesteliklerine qarsi qoruyur b Terkibindeki antioksidanlar vitamin ve minerallar sayesinde tursular urek damar xesteliklerine qarsi da qoruyucu tesire malikdir Amma bu qoruyuculuq saglam insanlara aiddir Tursunun terkibinde duz cox olduguna gore tezyiq problemi olanlar tursu yemekden uzaq durmalidir Cunki bu xestelerde qan tezyiqi yuksele ve damara zerer vere biler Yalniz sirke ve duzla hazirlanan terkibinde qoruyucu maddeler olmayan fermentasiya olunan bagirsaq florasinda faydali bakteriyalarin davamliligini ve boyumesini temin eden evde hazirlanan tursu bagirsaqlar ucun onemlidir Bagirsaq florasinin saglamligi bagirsaq hereketleri ucun de son derece vacibdir Yuksek lifli terevez ve meyvelerden hazirlanan tursular bu tesirlerle necisin hecmini artirir metabolik tullantilarin bedenden daha asanliqla cixarilmasina komek edir ve qebizlik problemlerini de aradan qaldirir