Mütəxəssis SAXTA QİDALAR haqqında ŞOK FAKTLARI AÇIQLADI: Bal, qatıq, zeytun yağı, kolbasa və...
Aldığımız, yediyimiz və içdiyimiz məhsullar düşündüyümüz kimi olmaya bilər.
www.NiNa.Az xəbər verir ki, TMMOB Qida Mühəndisləri Palatasının İzmir şöbəsinin sədri Uğur Toprak bal istehsalında şəkərli suyun istifadəsindən tutmuş qatığın jelatinlə qarışdırılmasına qədər bir çox dəhşətli faktları açıqlayıb. Qida mühəndisi yeyinti sənayesində saxta qidaların hazırlanması məsələsinə diqqət çəkib.
"Bəzi müəssisələr insanların sağlamlığına təhlükə yarada biləcək ərzaqlar istehsal edir. Vətəndaşlar məhsulları qiymətinə əsasən seçir. Nazirlik vaxtaşırı olaraq saxta məhsulları açıqlayır. Məhsul saxlama müddəti bitmədən rəflərdən toplanmalıdır. Məsələn, balın hazırlanmasında bir çox saxtakarlığa rast gəlirik. Arılar su ilə qarışdırılmış şəkərlə bəslənir. Onlar normal polendən aldıqları şəkəri deyil, bu suyu istehlak edərək bal hazırlayır. Beləliklə şirkət daha ucuz və keyfiyyətsiz məhsul istehsal edir.
Kolbasa, sucuk və sosiska da saxta məhsullar siyahısına daxildir. Bu qidaların hazırlanmasında at və eşşək əti də istifadə edilə bilər. Dana sosiskası və ya kolbasasında 100 faiz mal əti istifadə edilməlidir. Ancaq bunun əvəzinə toyuq əti qarışdıra bilərlər.
Holland pendirinin istehsalındakı saxtakarlıqlardan biri də kartof püresi ilə qarışdırılmasıdır. Bəzi firmalar süd əvəzinə kartof əlavə edir.
Qatığın istifadə müddətini uzatmaq və ya qatı olmasını təmin etmək üçün jelatin əlavə olunur. Bütün bunlar qadağandır. Qatığı qaşıqlayan zaman əslində kənarlara dağılmalıdır, amma jelatin əlavə edildiyi üçün qatılığı artır və bərk olur. Nəticədə qaşıqda olduğu kimi dayanır və dağılmır. Qatığın üzərində marqarinlə qaymaqlı təbəqə yaratmağa çalışan firmalar da az deyil".
Mütəxəssis daha sonra zeytun yağının ən çox yayılmış saxta qidalardan biri olduğunu açıqlayıb:
"Bitki, günəbaxan yağı qarışdıraraq zeytun yağının keyfiyyətini və qiymətini aşağı salırlar. Zeytunda da boyaq maddələrdən istifadə olunur. Zeytunun çəyirdəyi normal olaraq qəhvəyi rəngdədir, amma tünd qara rəngdədirsə, deməli, boyaq maddələri əlavə olunub.
Bunların hamısı nəzarət altında olmayan müəssisələrdə və qida mühəndislərinin işləmədiyi şirkətlərdə baş verir. Bu kimi halların qarşısını almaq üçün nəzarət artırılmalı və ciddi cəzalar tətbiq olunmalıdır", - deyə sonda ekspert qeyd edib. (publika)
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 892
Sep 13, 2020 7:13 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Mutexessis SAXTA QIDALAR haqqinda SOK FAKTLARI ACIQLADI Bal qatiq zeytun yagi kolbasa ve Aldigimiz yediyimiz ve icdiyimiz mehsullar dusunduyumuz kimi olmaya biler b s b xeber verir ki TMMOB Qida Muhendisleri Palatasinin Izmir sobesinin sedri Ugur Toprak bal istehsalinda sekerli suyun istifadesinden tutmus qatigin jelatinle qarisdirilmasina qeder bir cox dehsetli faktlari aciqlayib Qida muhendisi yeyinti senayesinde saxta qidalarin hazirlanmasi meselesine diqqet cekib Bezi muessiseler insanlarin saglamligina tehluke yarada bilecek erzaqlar istehsal edir Vetendaslar mehsullari qiymetine esasen secir Nazirlik vaxtasiri olaraq saxta mehsullari aciqlayir Mehsul saxlama muddeti bitmeden reflerden toplanmalidir Meselen balin hazirlanmasinda bir cox saxtakarliga rast gelirik Arilar su ile qarisdirilmis sekerle beslenir Onlar normal polenden aldiqlari sekeri deyil bu suyu istehlak ederek bal hazirlayir Belelikle sirket daha ucuz ve keyfiyyetsiz mehsul istehsal edir Kolbasa sucuk ve sosiska da saxta mehsullar siyahisina daxildir Bu qidalarin hazirlanmasinda at ve essek eti de istifade edile biler Dana sosiskasi ve ya kolbasasinda 100 faiz mal eti istifade edilmelidir Ancaq bunun evezine toyuq eti qarisdira bilerler Holland pendirinin istehsalindaki saxtakarliqlardan biri de kartof puresi ile qarisdirilmasidir Bezi firmalar sud evezine kartof elave edir Qatigin istifade muddetini uzatmaq ve ya qati olmasini temin etmek ucun jelatin elave olunur Butun bunlar qadagandir Qatigi qasiqlayan zaman eslinde kenarlara dagilmalidir amma jelatin elave edildiyi ucun qatiligi artir ve berk olur Neticede qasiqda oldugu kimi dayanir ve dagilmir Qatigin uzerinde marqarinle qaymaqli tebeqe yaratmaga calisan firmalar da az deyil Mutexessis daha sonra zeytun yaginin en cox yayilmis saxta qidalardan biri oldugunu aciqlayib Bitki gunebaxan yagi qarisdiraraq zeytun yaginin keyfiyyetini ve qiymetini asagi salirlar Zeytunda da boyaq maddelerden istifade olunur Zeytunun ceyirdeyi normal olaraq qehveyi rengdedir amma tund qara rengdedirse demeli boyaq maddeleri elave olunub Bunlarin hamisi nezaret altinda olmayan muessiselerde ve qida muhendislerinin islemediyi sirketlerde bas verir Bu kimi hallarin qarsisini almaq ucun nezaret artirilmali ve ciddi cezalar tetbiq olunmalidir deye sonda ekspert qeyd edib publika