Sarımsaqlı yeməyin üstündən 24 saat keçsə də, qoxusu nəfəsinizdə və tərinizdə hiss edilir. Hətta dodağınıza sarımsaq sürtsəniz belə, eyni nəticə ilə üzləşəcəksiniz.
www.NiNa.Az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, 1936-cı ildə "Journal of the American Medical Association" jurnalında dərc olunan bir məqalədə həkimlər, xortum ilə mədəsinə sarımsaqlı şorba verilən bir xəstənin nəfəsindən bir neçə saat sonra sarımsaq qoxusu gəldiyini qeyd etmişdilər.
Başqa bir həkim isə sarımsaq iyi verən hamilə bir qadının doğuşundan sonra körpənin də eyni şəkildə qoxuduğunu yazmışdı.
Bir neçə il öncə Ohia Dövlət Universitetindən Sheryl Barringer sarımsaqla yeyilən bəzi qidaların qoxunu aradan qaldıra bilmək mövzusunu araşdırıb. Kahı, cırdaquş, kərəviz, kartof, cəfəri, nanə, reyhan və göbələk kimi bəzi tərəvəzlərin sarımsaq iyini azaltdığı bəlli idi. Barringer tələbələri ilə bunun səbəbini və necə olduğunu araşdırıb.
Ən çox işə yarayan qidaların kahı, nanə və alma olduğu aşkar olunub. Amma bunlar bişiriləndə eyni təsiri göstərmirdi. Deməli, bu qidalardakı bəzi fermentlər bişirləndə parçalanır və yararsızlaşır.
Lakin unutmamalıyıq ki, istədiyiniz qədər qoxunu azaldan vasitələrə əl atsanız da, insan yaşayan, nəfəs alıb verən bir kimya fabrikidir.
Yediklərimizlə yanaşı, ağzımızda yaşayan bəlli bakteriyalar, hətta məlum xəstəlikləri daşıyıcısı olub-olmadığımızı belə, nəfəsimiz və tərimizin iyini müəyyənləşdirir.
Elm adamları, nəfəs verdikdə çıxan molekulları nəzərdən keçirərək ağ ciyər xərçəngini müəyyənləşdirmənin mümkünlüyünü anlamağa çalışır. Qan, sidik və ya toxuma nümunələrindəki qoxunu analiz edən elektron qoxu alma cihazları ilə yumurtalıq xərçəngi və ya beyin zədələnməsi kimi xəstəliklərə xas uçucu molekulların müəyyənləşdirə biləcəyi araşdırılır.
İnsanın özündən gələn pis iyləri azaltmaq cəhdi ümumi ədəb qaydasıdır; ancaq, bu qoxuların mühüm məlumatlar daşıması düşüncəsi maraq doğurur.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 268
Aug 29, 2020 1:14 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Sarimsaq qoxusundan nece qurtulmali Sarimsaqli yemeyin ustunden 24 saat kecse de qoxusu nefesinizde ve terinizde hiss edilir Hetta dodaginiza sarimsaq surtseniz bele eyni netice ile uzleseceksiniz b s b Lent az a istinaden xeber verir ki 1936 ci ilde Journal of the American Medical Association jurnalinda derc olunan bir meqalede hekimler xortum ile medesine sarimsaqli sorba verilen bir xestenin nefesinden bir nece saat sonra sarimsaq qoxusu geldiyini qeyd etmisdiler Basqa bir hekim ise sarimsaq iyi veren hamile bir qadinin dogusundan sonra korpenin de eyni sekilde qoxudugunu yazmisdi Bir nece il once Ohia Dovlet Universitetinden Sheryl Barringer sarimsaqla yeyilen bezi qidalarin qoxunu aradan qaldira bilmek movzusunu arasdirib Kahi cirdaqus kereviz kartof ceferi nane reyhan ve gobelek kimi bezi terevezlerin sarimsaq iyini azaltdigi belli idi Barringer telebeleri ile bunun sebebini ve nece oldugunu arasdirib En cox ise yarayan qidalarin kahi nane ve alma oldugu askar olunub Amma bunlar bisirilende eyni tesiri gostermirdi Demeli bu qidalardaki bezi fermentler bisirlende parcalanir ve yararsizlasir Lakin unutmamaliyiq ki istediyiniz qeder qoxunu azaldan vasitelere el atsaniz da insan yasayan nefes alib veren bir kimya fabrikidir Yediklerimizle yanasi agzimizda yasayan belli bakteriyalar hetta melum xestelikleri dasiyicisi olub olmadigimizi bele nefesimiz ve terimizin iyini mueyyenlesdirir Elm adamlari nefes verdikde cixan molekullari nezerden kecirerek ag ciyer xercengini mueyyenlesdirmenin mumkunluyunu anlamaga calisir Qan sidik ve ya toxuma numunelerindeki qoxunu analiz eden elektron qoxu alma cihazlari ile yumurtaliq xercengi ve ya beyin zedelenmesi kimi xesteliklere xas ucucu molekullarin mueyyenlesdire bileceyi arasdirilir Insanin ozunden gelen pis iyleri azaltmaq cehdi umumi edeb qaydasidir ancaq bu qoxularin muhum melumatlar dasimasi dusuncesi maraq dogurur