Çay uzun müddət saxlanıldıqda bunun bir sıra fəsadları üzə çıxır.
www.NiNa.Az deyerler-a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı aqronom və kənd təsərrüfatı mütəxəssisi Vladimir Vikulov "Sputnik" radiosuna bildirib.
O, ilk öncə qeyd edib ki, hər bir məhsulun istifadə müddəti var: "Bəzi qidalar illərlə qalır, digərləri bir neçə gün sonra xarab ola bilər. Çayda isə hər şey onun növündən asılıdır. Puer çay (sarımtıl, yaşıl rəngdə olan növ) zamanla özünün dadını artırır, adi boş yarpaqlı çay isə əksinə, faydalı xüsusiyyətlərini itirir.
Puer çayı müəyyən dözümə malikdir, bu dözümdən asılı olaraq onun xüsusiyyətləri, keyfiyyəti, dadı və əlbəttə ki, qiyməti dəyişir". O, qeyd edib ki, açıq qabda saxlanılan çayın istifadə müddəti daha azdır: "Amma biz çayı naməlum satıcıdan alırıqsa, onun keyfiyyəti haqqında erkən danışmaq çətindir.
Çay özü olduqca həssas bir məhsuldur. Qoxulara, rütubətə və ətrafdakı müxtəlif maddələrin varlığına çox həssasdır.
Evdə çay saxlayarkən qabın qapağının sıxlığını təmin etmək məsləhətdir. Qab ən pis halda keramika, şüşə olmalıdır. Çay qısa müddətdə, bir neçə həftə ərzində karton qabda saxlanıla bilər. Əgər mümkünsə çayı havasız qabda lazımdır, bu onun ömrünü artıracaq".
Mütəxəssis çayın yararlıq müddətinin bitməsindən sonra onun tərkibində baş verən dəyişiklikləri də izah edib.
"Oksidləşdirmə prosesi gedir, vitaminlər parçalanır, efir yağları, ətir buxarlanır. Çayın keyfiyyətli aşağı düşür. Saxlama müddətindən sonra hansısa çay içkisi qalır, amma onun faydası çox az olur", - Vladimir Vikulov qeyd edib.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 369
Aug 11, 2020 7:56 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Vaxti kecmis cay niye tehlukelidir Cay uzun muddet saxlanildiqda bunun bir sira fesadlari uze cixir b s b deyerler a istinaden bildirir ki bu barede rusiyali aqronom ve kend teserrufati mutexessisi Vladimir Vikulov Sputnik radiosuna bildirib O ilk once qeyd edib ki her bir mehsulun istifade muddeti var Bezi qidalar illerle qalir digerleri bir nece gun sonra xarab ola biler Cayda ise her sey onun novunden asilidir Puer cay sarimtil yasil rengde olan nov zamanla ozunun dadini artirir adi bos yarpaqli cay ise eksine faydali xususiyyetlerini itirir Puer cayi mueyyen dozume malikdir bu dozumden asili olaraq onun xususiyyetleri keyfiyyeti dadi ve elbette ki qiymeti deyisir O qeyd edib ki aciq qabda saxlanilan cayin istifade muddeti daha azdir Amma biz cayi namelum saticidan aliriqsa onun keyfiyyeti haqqinda erken danismaq cetindir Cay ozu olduqca hessas bir mehsuldur Qoxulara rutubete ve etrafdaki muxtelif maddelerin varligina cox hessasdir Evde cay saxlayarken qabin qapaginin sixligini temin etmek meslehetdir Qab en pis halda keramika suse olmalidir Cay qisa muddetde bir nece hefte erzinde karton qabda saxlanila biler Eger mumkunse cayi havasiz qabda lazimdir bu onun omrunu artiracaq Mutexessis cayin yararliq muddetinin bitmesinden sonra onun terkibinde bas veren deyisiklikleri de izah edib Oksidlesdirme prosesi gedir vitaminler parcalanir efir yaglari etir buxarlanir Cayin keyfiyyetli asagi dusur Saxlama muddetinden sonra hansisa cay ickisi qalir amma onun faydasi cox az olur Vladimir Vikulov qeyd edib