Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladı
Qızartmalar üçün kərə yağından istifadə etmək təhlükəli ola bilər.
www.NiNa.Az bildirir ki, bu barədə Sputnik radiosuna müsahibəsində qastroenteroloq, dietoloq, tibb elmləri namizədi İrina Berejnaya bildirib.
Onun fikrincə, ən yaxşısı ərzaqları quru tavada, ya da qril şəklində qızartmaqdır. Amma çoxları bunu kərə yağında etməyə üstünlük verirlər. Əgər kərə yağını təzə-təzə yemək təhlükəsizdirsə, ondan məhsulların qızardılması üçün istifadə etməmək daha yaxşıdır.
"Təzə kərə yağı müəyyən miqdarda tamamilə təhlükəsizdir. O, həmçinin xolesterin mübadiləsinə təsir baxımından özünü doğruldur. Qızardılmış məhsullara gəldikdə, burada kərə yağını istifadə etməmək daha yaxşıdır. 70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır", - deyə İrina Berejnaya xəbərdarlıq edib.
Dietoloq deyib ki, yeməkləri hazırlamaq üçün quyruq yağından istifadə edə bilərsiniz, amma bu da ən yaxşı seçim deyil.
"Quyruq yağı öz strukturuna görə çox maraqlı məhsuldur. Həmçinin xolesterin mübadiləsinə mənfi təsir göstərmir. Bundan yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilə bilər. Lakin uzun müddət istifadə edildikdə və yüksək temperaturda çox yüksək kalorili olacaq. Buna görə də eyni sərbəst radikalların meydana gəlməsi mümkündür. Ola bilsin, sərbəst radikallar kərə yağına nisbətdə daha az əmələ gələcək. Məhsulları zeytun yağında qızartmaq daha yaxşıdır, çünki bu, yüksək temperaturda sərbəst radikalların meydana gəlməsini təmin etməyən yeganə yağdır", - deyə dietoloq əlavə edib.
Xatırladaq ki, bu günlərdə həkim-dietoloq Andrey Bobrovski qafqazlıların uzunömürlülüyünün sirrinin manqalda bişmiş ətdə olduğunu demişdi. "Ətin qrildə və ya manqalda bişirilməsi ən dietik üsuldur. Digər üsullardan fərqli olaraq açıq manqalda bişirmə artıq yağları aradan götürür. Yağ bişdikdə əriyib axır. Tavada bişirilən zaman isə əksinə yağ yığılır və ətə hopur", - deyə Bobrovski bildirmişdi.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 328
Aug 8, 2020 2:42 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Qizartmalar ucun hansi yaglari secmeli rus alim xestelik menbeyi olan qidalari aciqladi b Qizartmalar ucun kere yagindan istifade etmek tehlukeli ola biler b b s b bildirir ki bu barede Sputnik radiosuna musahibesinde qastroenteroloq dietoloq tibb elmleri namizedi Irina Berejnaya bildirib Onun fikrince en yaxsisi erzaqlari quru tavada ya da qril seklinde qizartmaqdir Amma coxlari bunu kere yaginda etmeye ustunluk verirler Eger kere yagini teze teze yemek tehlukesizdirse ondan mehsullarin qizardilmasi ucun istifade etmemek daha yaxsidir Teze kere yagi mueyyen miqdarda tamamile tehlukesizdir O hemcinin xolesterin mubadilesine tesir baximindan ozunu dogruldur Qizardilmis mehsullara geldikde burada kere yagini istifade etmemek daha yaxsidir 70 dereceden yuxari temperaturda bizim orqanizmimize lazim olmayan ve uzun muddet istifade zamani onkoloji xesteliklere sebeb ola bilecek serbest radikallar meydana cixir deye Irina Berejnaya xeberdarliq edib Dietoloq deyib ki yemekleri hazirlamaq ucun quyruq yagindan istifade ede bilersiniz amma bu da en yaxsi secim deyil Quyruq yagi oz strukturuna gore cox maraqli mehsuldur Hemcinin xolesterin mubadilesine menfi tesir gostermir Bundan yemeklerin hazirlanmasinda istifade edile biler Lakin uzun muddet istifade edildikde ve yuksek temperaturda cox yuksek kalorili olacaq Buna gore de eyni serbest radikallarin meydana gelmesi mumkundur Ola bilsin serbest radikallar kere yagina nisbetde daha az emele gelecek Mehsullari zeytun yaginda qizartmaq daha yaxsidir cunki bu yuksek temperaturda serbest radikallarin meydana gelmesini temin etmeyen yegane yagdir deye dietoloq elave edib Xatirladaq ki bu gunlerde hekim dietoloq Andrey Bobrovski qafqazlilarin uzunomurluluyunun sirrinin manqalda bismis etde oldugunu demisdi Etin qrilde ve ya manqalda bisirilmesi en dietik usuldur Diger usullardan ferqli olaraq aciq manqalda bisirme artiq yaglari aradan goturur Yag bisdikde eriyib axir Tavada bisirilen zaman ise eksine yag yigilir ve ete hopur deye Bobrovski bildirmisdi