Çoxları bilmir ki, kividə C vitamini portağaldan iki qat yüksəkdir. Xoş rəng, xırtıldayan qara dənəciklər, şirəli, təravətli və turş ləti ağızda əriyir. Tüklü qabığı altında gizlənən və bənzərsiz qida dəyəri olan bu Asiya meyvəsini "səhər yeməyinin padşahı" elan etmək vaxtıdır.
www.NiNa.Az kivinin faydalı xüsusiyyətləri ilə tanış edir.
Kivinin tarixi qədim Çindən başlayır, bu qiymətli giləmeyvə məhz orada icad olunub. Əvvəlcə meyvə "Çin motmutusu" adlandırılıb, sonralar isə onu Yeni Zelandiyaya gətiriblər və ölkənin simvolu olmuş kiçik kivi quşunun şərəfinə adlandırıblar. Bu gün kivi meyvəsilə artıq kimisə təəccübləndirmək olmaz, bu bizim gündəlik rasionumuzun hissəsi ola biləcək ləziz məhsuldur. Kivini Fransa, İsrail, Kaliforniya, Yeni Zelandiya və İtaliyada istehsal edirlər. O bütün dünyada məşhurdur. Qeyd etmək lazımdır ki, yeni zelandiyalılar xarakterik nazik qabıqlı və zərif ətirli meyvənin "qızıl" çeşidini istehsal edərək kivi yetişdirməsində Çindən üstün olub.
Tərkibində C vitamini çox olduğundan bədəni enerji ilə təmin edən kivi bütün gün sizi oyaq saxlamaq üçün idealdır. Bu meyvədə çox miqdarda vitamin var: K vitamini osteoporozun inkişafının qarşısını alır, B9 immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir, E vitamini iltihab əleyhinə təsir göstərir və düzgün ürək fəaliyyətini təmin edir. Kivinin tərkibi minerallar və elementlər, xüsusən də kollagen istehsalı və toxuma bərpası üçün lazım olan mis, eyni zamanda həzmi və əzələ tonusunu yaxşılaşdıran kaliumla zəngindir.
Kivi pəhriz və oruc günləri üçün faydalıdır, çünki toxluq hissi verən yüksək keyfiyyətli lifdən ibarətdir. Əlbəttə ki, onun tərkibində karbohidratlar da var, ancaq qlükoza və fruktoza gücü bərpa etmək, beyin fəaliyyətini dəstəkləmək üçün lazımdır, xüsusilə idmanla məşğul olursunuzsa.
Uzun tarix boyu tüklü meyvədən müalicəvi vasitə kimi istifadə edilib - kivi antioksidantlarla o qədər zəngindir ki, gündəlik istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinin və bəzi xərçəng növlərinin inkişafına mane olur. Menyuya müntəzəm olaraq kivinin əlavə edilməsi qanda triqliseridləri azaldır və maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Onun aktiv maddələri "pis" xolesterin səviyyəsini azaltmaqla yanaşı "yaxşı" xolesterində toplanır, həmçinin xəstəliklərdən, ağırlaşmalardan və əməliyyatlardan sonra yaraların yaxşılaşmasına, bərpasına kömək edir.
Təzə meyvə bərk (lakin kartof kimi deyil) və ləkəsiz olmalıdır. Bu cür meyvələr üç həftəyə qədər soyuducuda saxlanıla bilər. Kulinariya potensialını dəyərləndirməyin: kivi qurman təcrübələri üçün əsl tapıntıdır. Salatlara, piroqa, desertlərə, hətta turşulara da əla dad verəcək. Səhər yulafa və ya yoqurta əlavə edə bilərsiniz. Qoxusu və ekzotik dadı sayəsində bir çox yeməyi daha ləzzətli edəcək. (publika)
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 503
Aug 6, 2020 1:12 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Niye kivini seher yemeyine DAXIL ETMELIYIK Coxlari bilmir ki kivide C vitamini portagaldan iki qat yuksekdir Xos reng xirtildayan qara denecikler sireli teravetli ve turs leti agizda eriyir Tuklu qabigi altinda gizlenen ve benzersiz qida deyeri olan bu Asiya meyvesini seher yemeyinin padsahi elan etmek vaxtidir b s b kivinin faydali xususiyyetleri ile tanis edir Kivinin tarixi qedim Cinden baslayir bu qiymetli gilemeyve mehz orada icad olunub Evvelce meyve Cin motmutusu adlandirilib sonralar ise onu Yeni Zelandiyaya getiribler ve olkenin simvolu olmus kicik kivi qusunun serefine adlandiriblar Bu gun kivi meyvesile artiq kimise teeccublendirmek olmaz bu bizim gundelik rasionumuzun hissesi ola bilecek leziz mehsuldur Kivini Fransa Israil Kaliforniya Yeni Zelandiya ve Italiyada istehsal edirler O butun dunyada meshurdur Qeyd etmek lazimdir ki yeni zelandiyalilar xarakterik nazik qabiqli ve zerif etirli meyvenin qizil cesidini istehsal ederek kivi yetisdirmesinde Cinden ustun olub Terkibinde C vitamini cox oldugundan bedeni enerji ile temin eden kivi butun gun sizi oyaq saxlamaq ucun idealdir Bu meyvede cox miqdarda vitamin var K vitamini osteoporozun inkisafinin qarsisini alir B9 immunitet sisteminin guclenmesine komek edir E vitamini iltihab eleyhine tesir gosterir ve duzgun urek fealiyyetini temin edir Kivinin terkibi minerallar ve elementler xususen de kollagen istehsali ve toxuma berpasi ucun lazim olan mis eyni zamanda hezmi ve ezele tonusunu yaxsilasdiran kaliumla zengindir Kivi pehriz ve oruc gunleri ucun faydalidir cunki toxluq hissi veren yuksek keyfiyyetli lifden ibaretdir Elbette ki onun terkibinde karbohidratlar da var ancaq qlukoza ve fruktoza gucu berpa etmek beyin fealiyyetini desteklemek ucun lazimdir xususile idmanla mesgul olursunuzsa Uzun tarix boyu tuklu meyveden mualicevi vasite kimi istifade edilib kivi antioksidantlarla o qeder zengindir ki gundelik istifadesi urek damar xesteliklerinin ve bezi xerceng novlerinin inkisafina mane olur Menyuya muntezem olaraq kivinin elave edilmesi qanda triqliseridleri azaldir ve maddeler mubadilesini tenzimleyir Onun aktiv maddeleri pis xolesterin seviyyesini azaltmaqla yanasi yaxsi xolesterinde toplanir hemcinin xesteliklerden agirlasmalardan ve emeliyyatlardan sonra yaralarin yaxsilasmasina berpasina komek edir Teze meyve berk lakin kartof kimi deyil ve lekesiz olmalidir Bu cur meyveler uc hefteye qeder soyuducuda saxlanila biler Kulinariya potensialini deyerlendirmeyin kivi qurman tecrubeleri ucun esl tapintidir Salatlara piroqa desertlere hetta tursulara da ela dad verecek Seher yulafa ve ya yoqurta elave ede bilersiniz Qoxusu ve ekzotik dadi sayesinde bir cox yemeyi daha lezzetli edecek publika