Qızardılmış yeməklər həftədə bir dəfədən çox yeyilməməlidir
Hər kəs sağlam orqanizm arzusunda olsa da, adətən qidaların faydasına deyil, dadına daha çox əhəmiyyət verir. Gündəlik və həftəlik rasionda qızardılmış yeməklər mütləq yer tutur. Lakin bunu mütəxəssislər qətiyyən tövsiyə etmirlər.
www.NiNa.Az bildirir ki, həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova AZƏRTAC-a deyib: "Qızardılmış qidaların tərkibində müəyyən maddələr var ki, onlar aktivləşir və əgər ət və tərəvəz məhsulları təbiidirsə, həftədə bir dəfə ondan istifadə etmək olar, lakin hər gün qızardılmış qidalardan istifadə etmək mədə-bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilər".
Qızardılmış xörəklərin bişirilmə qaydasına da fikir vermək lazımdır. Həmin xörəklərin az miqdarda bitki yağı ilə bişirilməsi məsləhətdir. Çox yağ, çox duz və çox istiotdan istifadə edilməsi qidanın təbii dadını qaçırır. Eyni yağdan bir neçə dəfə istifadə edilməsi də sağlamlıq üçün birbaşa təhlükə yaradır. Həkim-diyetoloqun dediyinə görə, eyni yağdan istifadə konsoregen və mutagen təsirli qida zəhərlənməsi ilə nəticələnə bilər.
Düzgün qaydada bitki yağlarında qızardılan qidalardan istifadə etmək olar, lakin istənilən halda həmin yeməklər həftədə bir dəfədən çox yeyilməməlidr.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 305
Jun 15, 2020 7:14 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Qizardilmis yemekler heftede bir defeden cox yeyilmemelidir Her kes saglam orqanizm arzusunda olsa da adeten qidalarin faydasina deyil dadina daha cox ehemiyyet verir Gundelik ve heftelik rasionda qizardilmis yemekler mutleq yer tutur Lakin bunu mutexessisler qetiyyen tovsiye etmirler b s b bildirir ki hekim diyetoloq Leman Suleymanova AZERTAC a deyib Qizardilmis qidalarin terkibinde mueyyen maddeler var ki onlar aktivlesir ve eger et ve terevez mehsullari tebiidirse heftede bir defe ondan istifade etmek olar lakin her gun qizardilmis qidalardan istifade etmek mede bagirsaq xesteliklerine sebeb ola biler Qizardilmis xoreklerin bisirilme qaydasina da fikir vermek lazimdir Hemin xoreklerin az miqdarda bitki yagi ile bisirilmesi meslehetdir Cox yag cox duz ve cox istiotdan istifade edilmesi qidanin tebii dadini qacirir Eyni yagdan bir nece defe istifade edilmesi de saglamliq ucun birbasa tehluke yaradir Hekim diyetoloqun dediyine gore eyni yagdan istifade konsoregen ve mutagen tesirli qida zeherlenmesi ile neticelene biler Duzgun qaydada bitki yaglarinda qizardilan qidalardan istifade etmek olar lakin istenilen halda hemin yemekler heftede bir defeden cox yeyilmemelidr