Enerji dəyəri aşağı, mineral və vitamin baxımından isə yüksək olan bitki
Darı dünya xalqları tərəfindən buğda və düyüdən sonra istifadə olunan üçüncü bitki sayılır və şərqi slavyan ölkələrində milli yemək hesab olunur.
www.NiNa.Az bildirir ki, bəzən "qızıl dən" adlandırılan darının faydalı xüsusiyyətləri barədə AZƏRTAC-a məlumat verən həkim-fitoterapevt Fizuli Hüseynov deyib: "Darı buğda ilə müqayisədə enerji dəyərinə görə aşağı, lakin mineral və vitamin baxımından dəyəri yüksək olan taxıl bitkisidir. Onun tərkibi əvəzolunmaz amin turşular, mikro və makroelementlər, fol turşusu ilə zəngindir. Darının tərkibi zülal, yağ, lif, müxtəlif vitaminlər, kalium, kalsium, flor və maqneziumdan ibarətdir. Tibdə darı gücü artırmaq, möhkəmləndirici məqsədlə qəbul edilir. Darı əzələ sisteminin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Ona görə də əməliyyat keçirmiş və ya uzun müddət xəstə olan, eləcə də sağlam arıqlamaq istəyənlərin darıdan istifadə etməsi məsləhətdir. Darı yeməkləri ilə qidalanmaq orqanizmdən antibiotik artıqlarının və toksinlərin xaric olunmasını sürətləndirir.
Zəngin tərkibinə görə beyin inkişafı, saç tökülməsi və dəri üçün də çox faydalıdır. Darı qastritdə, kolitdə, böyrək kistaları və müxtəlif mənşəli böyrək daşları və öd daşı xəstəliklərində, həmçinin şiş və şəkər xəstəlikləri zamanı istifadəsi faydalı olan dənli bitkidir. Qidalı liflərlə zəngin olan həmin liflər həzm olunmur. Bağırsaqlara düşdükdə liflər şişir və burada yığılan ziyanlı maddələri, o cümlədən toksinlər, şlaklar, ağır metalların duzları və s. özünə hopduraraq xaric edilməsinə səbəb olur. Bu isə orqanizmin təmizlənməsinə, immun sisteminin möhkəmlənməsinə, dərinin, saçların vəziyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir".
Həkim-fitoterapevt onun bir neçə hazırlanma üsullu barədə də məlumat verib: "3 stəkan suya 1 stəkan darı tökülür, bir sutka saxlanılandan sonra blenderdən keçilərək qəbul olunur.
1 litr suya 1 stəkan darı əlavə olunaraq 15-20 dəqiqə qaynadılır və dəmləmə gündə 3 dəfə yarım stəkan qəbul edilir.
Darı yarmasından dadlı və faydalı sıyıq hazırlamaq üçün 1 stəkan darı yarması üçün 2 stəkan su və 2 stəkan süd götürülür. Əvvəl yarma yaxşı yuyulur və suda su azalana qədər bişirilir. Sonra süd əlavə olunur və hazır olana qədər bişirilir, axırda xırda duz, şəkər tozu və yağ əlavə edilir".
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 380
Jun 10, 2020 12:24 AM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv sonra sonraki sonrakı sonraya sonrada sonradan sonrasi sonrası sonralar sonralarda sonralara sonralardan sonrasini sonrasını sora soraki sorakı soraya sorada soradan sorasi sorası soralar soralarda soralara soralardan sorasini sorasını. Enerji deyeri asagi mineral ve vitamin baximindan ise yuksek olan bitki Dari dunya xalqlari terefinden bugda ve duyuden sonra istifade olunan ucuncu bitki sayilir ve serqi slavyan olkelerinde milli yemek hesab olunur b s b bildirir ki bezen qizil den adlandirilan darinin faydali xususiyyetleri barede AZERTAC a melumat veren hekim fitoterapevt Fizuli Huseynov deyib Dari bugda ile muqayisede enerji deyerine gore asagi lakin mineral ve vitamin baximindan deyeri yuksek olan taxil bitkisidir Onun terkibi evezolunmaz amin tursular mikro ve makroelementler fol tursusu ile zengindir Darinin terkibi zulal yag lif muxtelif vitaminler kalium kalsium flor ve maqneziumdan ibaretdir Tibde dari gucu artirmaq mohkemlendirici meqsedle qebul edilir Dari ezele sisteminin mohkemlenmesine sebeb olur Ona gore de emeliyyat kecirmis ve ya uzun muddet xeste olan elece de saglam ariqlamaq isteyenlerin daridan istifade etmesi meslehetdir Dari yemekleri ile qidalanmaq orqanizmden antibiotik artiqlarinin ve toksinlerin xaric olunmasini suretlendirir Zengin terkibine gore beyin inkisafi sac tokulmesi ve deri ucun de cox faydalidir Dari qastritde kolitde boyrek kistalari ve muxtelif menseli boyrek daslari ve od dasi xesteliklerinde hemcinin sis ve seker xestelikleri zamani istifadesi faydali olan denli bitkidir Qidali liflerle zengin olan hemin lifler hezm olunmur Bagirsaqlara dusdukde lifler sisir ve burada yigilan ziyanli maddeleri o cumleden toksinler slaklar agir metallarin duzlari ve s ozune hopduraraq xaric edilmesine sebeb olur Bu ise orqanizmin temizlenmesine immun sisteminin mohkemlenmesine derinin saclarin veziyyetinin yaxsilasmasina komek edir Hekim fitoterapevt onun bir nece hazirlanma usullu barede de melumat verib 3 stekan suya 1 stekan dari tokulur bir sutka saxlanilandan sonra blenderden kecilerek qebul olunur 1 litr suya 1 stekan dari elave olunaraq 15 20 deqiqe qaynadilir ve demleme gunde 3 defe yarim stekan qebul edilir Dari yarmasindan dadli ve faydali siyiq hazirlamaq ucun 1 stekan dari yarmasi ucun 2 stekan su ve 2 stekan sud goturulur Evvel yarma yaxsi yuyulur ve suda su azalana qeder bisirilir Sonra sud elave olunur ve hazir olana qeder bisirilir axirda xirda duz seker tozu ve yag elave edilir