Omega-3 yağ turşuları ürək xəstəliyi riskini azaldır. Amerika Ürək Cəmiyyəti, həftədə ən az iki dəfə balıq yeməyi, bunun mümkün olmadığı hallarda isə omega-3 ehtiva edən vitaminlər istifadə etməyi təklif edir. Bunun səbəbi isə balıqda olan omega-3 yağ turşularının ürək xəstəliklərində qoruyucu xüsusiyyətinin olmasıdır.
Daha əvvəl nəşr olunan araşdırmalarda, omega-3 yağ turşularının anormal ürək döyüntüsünü azaldıb, qandakı yağ səviyyələrini saldığı, damarları tıxayan trombları azaltdığı və qan təzyiqini bir miqdar saldığı müəyyən edilib.
Yeni nəşr olunan bir araşdırmada omega-3 yağ turşularından əsasən iki dənəsi (eicosapentaenoic turşusu və docosahexaenoic turşusu) araşdırılmışdır.
Araşdırma nəticəsində omega-3 yağ turşularının qidalarla, ya da qida vitaminləri kimi istehlak edilməsinin, qan triqliserid və ya yağ səviyyəsi yüksək olanlarda ürək xəstəliyi inkişaf riskini 16%% nisbətində azaltdığı, LDL xolesterini yüksək olanlarda isə 14%% nisbətində saldığı müşahidə edilmişdir.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 312
May 30, 2020 7:06 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Omega 3 yag tursulari hansi xestelikden qoruyur Omega 3 yag tursulari urek xesteliyi riskini azaldir Amerika Urek Cemiyyeti heftede en az iki defe baliq yemeyi bunun mumkun olmadigi hallarda ise omega 3 ehtiva eden vitaminler istifade etmeyi teklif edir Bunun sebebi ise baliqda olan omega 3 yag tursularinin urek xesteliklerinde qoruyucu xususiyyetinin olmasidir Daha evvel nesr olunan arasdirmalarda omega 3 yag tursularinin anormal urek doyuntusunu azaldib qandaki yag seviyyelerini saldigi damarlari tixayan tromblari azaltdigi ve qan tezyiqini bir miqdar saldigi mueyyen edilib Yeni nesr olunan bir arasdirmada omega 3 yag tursularindan esasen iki denesi eicosapentaenoic tursusu ve docosahexaenoic tursusu arasdirilmisdir Arasdirma neticesinde omega 3 yag tursularinin qidalarla ya da qida vitaminleri kimi istehlak edilmesinin qan triqliserid ve ya yag seviyyesi yuksek olanlarda urek xesteliyi inkisaf riskini 16 nisbetinde azaltdigi LDL xolesterini yuksek olanlarda ise 14 nisbetinde saldigi musahide edilmisdir