Yemək və şirniyyatlara xüsusi dad, xoş ətir, bəzən rəng qatmaq üçün istifadə olunan ədviyyatlar insan orqanizmi üçün faydalıdır. Ədviyyatların digər xüsusiyyətlərindən biri də antioksidant təsir göstərməsidir.
www.NiNa.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, onların tərkibində olan mineral və vitaminlər maddələr mübadiləsini sürətləndirir, immuniteti gücləndirir.
Ədviyyatlar içərisində ən çox istifadə olunan qara istiot zülal, mineral maddələr, karbohidrat və S vitamini ilə zəngindir. İstiot yaddaşı gücləndirir, orqanizmi mikroblardan qoruyur, beyində damarları genişləndirir, qan dövranını tənzimləyir, ürək ağrısının azalmasında faydalı hesab edilir.
Qara zirə yaddaşı möhkəmləndirir, immuniteti gücləndirir.
Geniş istifadə olunan nanə həzm prosesinə kömək edir və ürəkbulanmanı azaldır.
Sevilən ədviyyatlardan olan sarıkök isə fosfor, dəmir, yod, kalsium, S, B1, B2, B3 və K vitaminləri ilə zəngindir. Onun tərkibindəki efir yağı antioksidant rolu oynayaraq orqanizmi cavanlaşdırır və müxtəlif xəstəliklərdən qoruyur.
Üyüdülmüş və quru halda olan zəncəfil çox güclü antioksidant təsirə malikdir.
Qurudulmuş qızılgül ləçəklərinin çaya atılması ona dad verir və ürək fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Udi-hindi və sarıkök də olduqca faydalı ədviyyatlar sayılır və onların tərkibində də orqanizm üçün faydalı olan çoxlu vitaminlər var.
Mütəxəssislərin ədviyyatlardan istifadə zamanı 5-10 qramdan artıq istifadə etməməyi tövsiyə edirlər. Normadan artıq istifadə maddələr mübadiləsini zəiflədə, qəbizliyə və böyrək problemlərinə səbəb ola bilər.
Növ zənginliyi ilə seçilən ədviyyatları qorumaq üçün onları düzgün şəraitdə 20 dərəcə istilikdə, rütubətin dərəcəsi 75 faizi keçməyən yerdə saxlamaq lazımdır. Onların saxlanam müddəti məhsulun istehsal tarixindən asılı olaraq bir ili keçməməlidir.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 355
May 30, 2020 7:06 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Edviyyatlar immuniteti guclendiren vasitelerden biridir Yemek ve sirniyyatlara xususi dad xos etir bezen reng qatmaq ucun istifade olunan edviyyatlar insan orqanizmi ucun faydalidir Edviyyatlarin diger xususiyyetlerinden biri de antioksidant tesir gostermesidir b s b AZERTAC a istinaden bildirir ki onlarin terkibinde olan mineral ve vitaminler maddeler mubadilesini suretlendirir immuniteti guclendirir Edviyyatlar icerisinde en cox istifade olunan qara istiot zulal mineral maddeler karbohidrat ve S vitamini ile zengindir Istiot yaddasi guclendirir orqanizmi mikroblardan qoruyur beyinde damarlari genislendirir qan dovranini tenzimleyir urek agrisinin azalmasinda faydali hesab edilir Qara zire yaddasi mohkemlendirir immuniteti guclendirir Genis istifade olunan nane hezm prosesine komek edir ve urekbulanmani azaldir Sevilen edviyyatlardan olan sarikok ise fosfor demir yod kalsium S B1 B2 B3 ve K vitaminleri ile zengindir Onun terkibindeki efir yagi antioksidant rolu oynayaraq orqanizmi cavanlasdirir ve muxtelif xesteliklerden qoruyur Uyudulmus ve quru halda olan zencefil cox guclu antioksidant tesire malikdir Qurudulmus qizilgul leceklerinin caya atilmasi ona dad verir ve urek fealiyyetini yaxsilasdirir Udi hindi ve sarikok de olduqca faydali edviyyatlar sayilir ve onlarin terkibinde de orqanizm ucun faydali olan coxlu vitaminler var Mutexessislerin edviyyatlardan istifade zamani 5 10 qramdan artiq istifade etmemeyi tovsiye edirler Normadan artiq istifade maddeler mubadilesini zeiflede qebizliye ve boyrek problemlerine sebeb ola biler Nov zenginliyi ile secilen edviyyatlari qorumaq ucun onlari duzgun seraitde 20 derece istilikde rutubetin derecesi 75 faizi kecmeyen yerde saxlamaq lazimdir Onlarin saxlanam muddeti mehsulun istehsal tarixinden asili olaraq bir ili kecmemelidir