Professor beyin üçün ən zərərli məhsulları açıqladı
Beyin sağlamlığı ilə bağlı problemlər bədənin balansında problemlər yarada bilər. Pis vərdişlər və ya gündəlik həyatda istifadə edilən qidalar beynimizə birbaşa təsir edir.
www.NiNa.Az xəbər verir ki, professor Ersa Sağlam beyin sağlamlığına təsir edən faydalı və zərərli qidalardan danışıb. Xərçəngin müalicəsində düzgün qidalanmanın əhəmiyyətinə toxunan professor tərkibində qatqı və kimyəvi məhsullar olan bütün konservləşdirilmiş vasitələrdən imtina etməyi məsləhət görüb.
"Prostat xərçəngi yüksək protein qəbul edən, sosiska və kolbasa yeyən kök insanların xəstəliyidir. Ağciyər xərçəngi isə əksinə, nisbətən arıq insanlara xas olur. Xəstəliyə maddi baxımdan zəif təmin olunan ailələrdə daha çox rast gəlinir.
Yumurta düzgün şəraitdə istehsal olunarsa, istehlak edilə bilər. Şübhəsiz ki, eyni qayda toyuğa da aiddir. Yarı sintetik şəkildə istehsal edildikdə heç bir faydası olmur.
Un məmulatlarının isə yeyilməməsi tövsiyə olunur. Şəkər demək olar ki, həyatımızdan çıxarılmalı olan qidalardan biridir. Düzgün miqdarda bal, meyvə və ya doşab qəbul etmək faydalıdır və onların tərkibindəki şəkər bədənə zərər vermir. Odur ki, şəkərdən tamamilə imtina mübahisəlidir. Səhər yeməyində bal yesəniz, problem olmaz, ancaq 1 qaşıqdan artıq qəbul zərərli ola bilər.
Ağ çörək vücudun pH səviyyəsini aşağı salır, vücudu turşu halına gətirir. Məlum olduğu kimi, bədənin pH səviyyəsi bir qədər qələvidir. Bu miqdar nə qədər az olarsa, bədən bir o qədər daha tez yağlanır.
Xərçəng xəstəliyindən əziyyət çəkənlərin 90 faizi şəkərdən imtina edir, amma bu, xəstələri müalicə etməyi çətinləşdirir. Şəkərdən tamamilə imtina etmək doğru deyil. Rafinə edilmiş şəkər əvəzinə dondurma, bəhməz, xurma və əncir yeyin".
Daha sonra professor sarıkökün xərçəngin müalicəsində rolundan danışıb:
"Sadəcə sarıköklə hər hansı xəstəliyi nəzarətdə saxlamaq mümkün deyil. Belə bir araşdırma yoxdur. Ancaq mənfi təsiri azalda bilər".
Professor Gökhan Özyigit isə şəkər və xərçəng arasındakı əlaqə haqqında bunları söyləyib:
"Şəkər piylənməyə səbəb olur, piylənmə isə xərçəng yaradır, ancaq xərçəngli hüceyrənin sadəcə şəkərə ehtiyacı yoxdur. Zülal və yağ da var. Odur ki, xüsusilə uşaq rasionunda karbohidratlar, yağ və protein balanslı olmalıdır. Beynin fəaliyyəti qlükoza səviyyəsindən də asılıdır. Lakin qlükoza yalnız qarğıdalının tərkibində deyil. Məlumdur ki, məhsul toxluq hissinin qarşısını alır".
Professorun sözlərinə görə, palma yağları xərçəng riskini artıran digər məhsuldur:
"Elmi araşdırmalar göstərib ki, palma yağları xərçəngin yayılmasını 8-10 qat daha çox artırır. Odur ki, palma yağı və fruktoza əsaslı şəkərlərdən imtina edin. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı sosiska və kolbasa kimi bütün emal olunmuş məhsulların birinci kateqoriyadakı kanserogen olduğunu açıqlayıb. Bir maddədən davamlı istifadə xərçəng yaradır. Zərərli məhsulların təsirinə məruz qaldıqda immun sisteminin onu təmizləməyə gücü çatmır. Bu, nadir hallarda baş verir və əgər immunitet çox sağlamdırsa. Odur ki, belə məhsullardan az-az istifadə edin. Hər gün istifadə edildiyi zaman xərçəng riski 18 faizdən çox artır".
Yeni bir araşdırmanın nəticələri göstərib ki, yağlı və şəkərli məhsullar yalnız dörd gündə yaddaşa, diqqətə və əhvala zərər verə bilər. Yağ və şəkər düşüncə və yaddaşa mənfi təsir göstərərək koqnitiv sağlamlığı pozur.
Oksford Universitetindəki başqa bir təcrübə göstərib ki, beş gün ərzində yüksək yağlı rasion diqqət və yaddaş funksiyasına zərər verir, eyni zamanda əhval dəyişikliyinə səbəb olur. Həddindən artıq çəki bədənə təsir edir. Bu insanlarda infarkt və şəkərli diabet ehtimalı olduqca yüksəkdir. Ancaq mütəxəssislərin fikrincə, az çəkili insanlar da bundan sığortalanmayıb.
Dietoloq Emre Uzun metalların bədənimizə və xüsusilə beynimizə mənfi təsirlərini belə izah edib:
"Bədənimizin sağlamlığı üçün dəmir, mis və sink lazımdır. Bu metallar sayəsində ürəyin fəaliyyəti yaxşılaşır. Dişlərimiz və sümük quruluşumuz, əzələ funksiyaları, reproduktiv və qan dövran sistemi, hüceyrə inkişafı dəmir, mis və sink kimi mikroelementlər sayəsində yaxşı işləyir. Lakin bu metalların həddindən artıq olması orqanizmə zərərli təsir göstərir, nəticədə beynin inkişafı zəifləyir. Metalları lazım olan miqdarda qəbul etmək əhəmiyyətlidir. Yetkinlik yaşına çatanların gündəlik dəmir ehtiyacı 9 mq-dır".
Hazırlanması: Bütün tərəvəzləri yaxşıca yuyun. Doğrayıb bir qaba əlavə edin, üzərinə 1 çay qaşığı zeytun yağı süzün.
Resept 2
Tərkibi: 1 ortaboy soğan, 2 diş sarımsaq, 1 ədəd yerkökü, 2 ortaboy kartof, 2 qırmızı bibər, 1 çay qaşığı zeytun yağı, 1 çimdik nanə-cəfəri qurusu
Hazırlanması: Məhsulları qazana töküb üzərinə su əlavə edin. Bişənə qədər gözləyin. Sonra blenderdən keçirib için. (publika.az)
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 990
Nov 10, 2019 7:57 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv . Professor beyin ucun en zererli mehsullari aciqladi Beyin saglamligi ile bagli problemler bedenin balansinda problemler yarada biler Pis verdisler ve ya gundelik heyatda istifade edilen qidalar beynimize birbasa tesir edir b s b xeber verir ki professor Ersa Saglam beyin saglamligina tesir eden faydali ve zererli qidalardan danisib Xercengin mualicesinde duzgun qidalanmanin ehemiyyetine toxunan professor terkibinde qatqi ve kimyevi mehsullar olan butun konservlesdirilmis vasitelerden imtina etmeyi meslehet gorub Prostat xercengi yuksek protein qebul eden sosiska ve kolbasa yeyen kok insanlarin xesteliyidir Agciyer xercengi ise eksine nisbeten ariq insanlara xas olur Xesteliye maddi baximdan zeif temin olunan ailelerde daha cox rast gelinir Yumurta duzgun seraitde istehsal olunarsa istehlak edile biler Subhesiz ki eyni qayda toyuga da aiddir Yari sintetik sekilde istehsal edildikde hec bir faydasi olmur Un memulatlarinin ise yeyilmemesi tovsiye olunur Seker demek olar ki heyatimizdan cixarilmali olan qidalardan biridir Duzgun miqdarda bal meyve ve ya dosab qebul etmek faydalidir ve onlarin terkibindeki seker bedene zerer vermir Odur ki sekerden tamamile imtina mubahiselidir Seher yemeyinde bal yeseniz problem olmaz ancaq 1 qasiqdan artiq qebul zererli ola biler Ag corek vucudun pH seviyyesini asagi salir vucudu tursu halina getirir Melum oldugu kimi bedenin pH seviyyesi bir qeder qelevidir Bu miqdar ne qeder az olarsa beden bir o qeder daha tez yaglanir Xerceng xesteliyinden eziyyet cekenlerin 90 faizi sekerden imtina edir amma bu xesteleri mualice etmeyi cetinlesdirir Sekerden tamamile imtina etmek dogru deyil Rafine edilmis seker evezine dondurma behmez xurma ve encir yeyin Daha sonra professor sarikokun xercengin mualicesinde rolundan danisib Sadece sarikokle her hansi xesteliyi nezaretde saxlamaq mumkun deyil Bele bir arasdirma yoxdur Ancaq menfi tesiri azalda biler Professor Gokhan Ozyigit ise seker ve xerceng arasindaki elaqe haqqinda bunlari soyleyib Seker piylenmeye sebeb olur piylenme ise xerceng yaradir ancaq xercengli huceyrenin sadece sekere ehtiyaci yoxdur Zulal ve yag da var Odur ki xususile usaq rasionunda karbohidratlar yag ve protein balansli olmalidir Beynin fealiyyeti qlukoza seviyyesinden de asilidir Lakin qlukoza yalniz qargidalinin terkibinde deyil Melumdur ki mehsul toxluq hissinin qarsisini alir Professorun sozlerine gore palma yaglari xerceng riskini artiran diger mehsuldur Elmi arasdirmalar gosterib ki palma yaglari xercengin yayilmasini 8 10 qat daha cox artirir Odur ki palma yagi ve fruktoza esasli sekerlerden imtina edin Umumdunya Sehiyye Teskilati sosiska ve kolbasa kimi butun emal olunmus mehsullarin birinci kateqoriyadaki kanserogen oldugunu aciqlayib Bir maddeden davamli istifade xerceng yaradir Zererli mehsullarin tesirine meruz qaldiqda immun sisteminin onu temizlemeye gucu catmir Bu nadir hallarda bas verir ve eger immunitet cox saglamdirsa Odur ki bele mehsullardan az az istifade edin Her gun istifade edildiyi zaman xerceng riski 18 faizden cox artir Yeni bir arasdirmanin neticeleri gosterib ki yagli ve sekerli mehsullar yalniz dord gunde yaddasa diqqete ve ehvala zerer vere biler Yag ve seker dusunce ve yaddasa menfi tesir gostererek koqnitiv saglamligi pozur Oksford Universitetindeki basqa bir tecrube gosterib ki bes gun erzinde yuksek yagli rasion diqqet ve yaddas funksiyasina zerer verir eyni zamanda ehval deyisikliyine sebeb olur Heddinden artiq ceki bedene tesir edir Bu insanlarda infarkt ve sekerli diabet ehtimali olduqca yuksekdir Ancaq mutexessislerin fikrince az cekili insanlar da bundan sigortalanmayib Dietoloq Emre Uzun metallarin bedenimize ve xususile beynimize menfi tesirlerini bele izah edib Bedenimizin saglamligi ucun demir mis ve sink lazimdir Bu metallar sayesinde ureyin fealiyyeti yaxsilasir Dislerimiz ve sumuk qurulusumuz ezele funksiyalari reproduktiv ve qan dovran sistemi huceyre inkisafi demir mis ve sink kimi mikroelementler sayesinde yaxsi isleyir Lakin bu metallarin heddinden artiq olmasi orqanizme zererli tesir gosterir neticede beynin inkisafi zeifleyir Metallari lazim olan miqdarda qebul etmek ehemiyyetlidir Yetkinlik yasina catanlarin gundelik demir ehtiyaci 9 mq dir Beynin funksiyalarini guclendiren resept Terkibi Ispanaq pazi pomidor biber cia toxumu avokado 1 cay qasigi zeytun yagi duz istiot dogranmis sarimsaq limon Hazirlanmasi Butun terevezleri yaxsica yuyun Dograyib bir qaba elave edin uzerine 1 cay qasigi zeytun yagi suzun Resept 2 Terkibi 1 ortaboy sogan 2 dis sarimsaq 1 eded yerkoku 2 ortaboy kartof 2 qirmizi biber 1 cay qasigi zeytun yagi 1 cimdik nane ceferi qurusu Hazirlanmasi Mehsullari qazana tokub uzerine su elave edin Bisene qeder gozleyin Sonra blenderden kecirib icin publika az