Ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslər necə qidalanmalıdırlar? - AQTA maarifləndirir
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) "AQTA maarifləndirir" rubrikası davam edir. Rubrika çərçivəsində AQTA və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan maarifləndirici materaillar, sağlam qidalanma ilə bağlı tövsiyələr, yaxud gündəlik istifadə etdiyimiz qidalarla bağlı məsləhətlər oxucuların diqqətinə çatdırılır.
AQTA-dan www.NiNa.Az-a verilən məlumata görə, bu dəfəki maarifləndirici mövzu isə "Ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslər necə qidalanmalıdır?" haqqındadır.
Ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına meyvə-tərəvəzlərin az, duz və doymuş turşuların isə həddindən artıq istehlakı, gündəlik qəbul edilən qidaların tərkibində lifin azlığı və ya olmaması, qeyri-adekvat və balanslaşdırılmamış qidalanma kimi amillər təsir edir. Artıq çəki və piylənmə, qanda yağların səviyyəsinin yüksəlməsi, yüksək qan təzyiqi xəstəliyin baş vermə ehtimalını artıran risk faktorlarındandır. Ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı həyat tərzi, xüsusən tütünçəkmə, mütəmadi alkoqol qəbulu, az fiziki aktivlik, eləcə də emosional gərginlik kimi amillərlə sıx əlaqəlidir.
Xəstəliyin yaranma səbəbləri arasında irsi meyillilik, yaş və cins də böyük rol oynayır. Belə ki, xəstəlik daha çox 40 yaşdan yuxarı insanlarda müşahidə edilir. Həmçinin kişilərlə müqayisədə qadınlarda xəstəliyin əmələ gəlməsi riski daha aşağıdır.
Ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasında düzgün və sağlam qidalanma şərtdir. Mütəxəssislər ürək və damarları qorumaq üçün tövsiyə edirlər:
- Qidanı gündə 5-6 dəfə olmaqla kiçik porsiyalarla qəbul etmək lazımdır.
- Gün ərzində istifadə edilən duzun miqdarı azaldılmalıdır. Duz bədəndə artıq mayenin toplanması ilə ödəmin yaranmasına və qan təzyiqinin artmasına səbəb olur.
- Heyvan mənşəli yağların qəbulunu azaltmaq lazımdır. Konservləşdirilmiş ət, yağlı quş əti, kolbasa və s. məhsullar xolesterolla zəngin olduğu üçün qan damarlarına yığılaraq ürəyi qidalandıran damarların funksiyasının pozulmasına səbəb ola bilər.
- Gün ərzində 1,5-2 litr su qəbul edilməlidir.
- Spirtli və şirin içkilərdən imtina olunmalıdır.
- Kaliumla zəngin qidalar (banan, üzüm, kivi, gavalı, ərik və onların şirəsi, quru meyvələr, itburnu, həmçinin kartof, kələm, balqabaq) ürək üçün olduqca faydalıdır.
- Tərkibində maqnezium duzları ilə zəngin olan qidaların (çovdar və buğda kəpəkli çörəklər, yulaf, arpa və qarabaşaq yarması, çuğundur, yerkökü, kahı, cəfəri, qoz, badam, qara qarağat) istehlakına üstünlük verilməlidir.
- Balıq tərkibindəki Omeqa-3 sayəsində sağlamlığa faydalı olan vacib məhsullardandır və qida rasionunda əsas yer tutmalıdır.
- Yatmazdan əvvəl yaranmış aclıq hissini aradan qaldırmaq üçün 1 stəkan kefir içilə və ya 1 ədəd alma yeyilə bilər.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 748
Apr 14, 2020 3:01 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv azeri aze azerbaycanli azərbaycanlı azərbaycan azəri azərilərin azerilerin azerbaycanlilarin azərbaycanlıların azeride azəridə. Urek damar xesteliklerinden eziyyet ceken sexsler nece qidalanmalidirlar AQTA maariflendirir Azerbaycan Qida Tehlukesizliyi Agentliyinin AQTA AQTA maariflendirir rubrikasi davam edir Rubrika cercivesinde AQTA ve Qida Tehlukesizliyi Institutunun mutexessisleri terefinden hazirlanan maariflendirici materaillar saglam qidalanma ile bagli tovsiyeler yaxud gundelik istifade etdiyimiz qidalarla bagli meslehetler oxucularin diqqetine catdirilir AQTA dan b s b a verilen melumata gore bu defeki maariflendirici movzu ise Urek damar xesteliklerinden eziyyet ceken sexsler nece qidalanmalidir haqqindadir Urek damar xesteliklerinin inkisafina meyve terevezlerin az duz ve doymus tursularin ise heddinden artiq istehlaki gundelik qebul edilen qidalarin terkibinde lifin azligi ve ya olmamasi qeyri adekvat ve balanslasdirilmamis qidalanma kimi amiller tesir edir Artiq ceki ve piylenme qanda yaglarin seviyyesinin yukselmesi yuksek qan tezyiqi xesteliyin bas verme ehtimalini artiran risk faktorlarindandir Urek damar xesteliklerinin inkisafi heyat terzi xususen tutuncekme mutemadi alkoqol qebulu az fiziki aktivlik elece de emosional gerginlik kimi amillerle six elaqelidir Xesteliyin yaranma sebebleri arasinda irsi meyillilik yas ve cins de boyuk rol oynayir Bele ki xestelik daha cox 40 yasdan yuxari insanlarda musahide edilir Hemcinin kisilerle muqayisede qadinlarda xesteliyin emele gelmesi riski daha asagidir Urek damar xesteliklerinin profilaktikasinda duzgun ve saglam qidalanma sertdir Mutexessisler urek ve damarlari qorumaq ucun tovsiye edirler Qidani gunde 5 6 defe olmaqla kicik porsiyalarla qebul etmek lazimdir Gun erzinde istifade edilen duzun miqdari azaldilmalidir Duz bedende artiq mayenin toplanmasi ile odemin yaranmasina ve qan tezyiqinin artmasina sebeb olur Heyvan menseli yaglarin qebulunu azaltmaq lazimdir Konservlesdirilmis et yagli qus eti kolbasa ve s mehsullar xolesterolla zengin oldugu ucun qan damarlarina yigilaraq ureyi qidalandiran damarlarin funksiyasinin pozulmasina sebeb ola biler Gun erzinde 1 5 2 litr su qebul edilmelidir Spirtli ve sirin ickilerden imtina olunmalidir Kaliumla zengin qidalar banan uzum kivi gavali erik ve onlarin siresi quru meyveler itburnu hemcinin kartof kelem balqabaq urek ucun olduqca faydalidir Terkibinde maqnezium duzlari ile zengin olan qidalarin covdar ve bugda kepekli corekler yulaf arpa ve qarabasaq yarmasi cugundur yerkoku kahi ceferi qoz badam qara qaragat istehlakina ustunluk verilmelidir Baliq terkibindeki Omeqa 3 sayesinde saglamliga faydali olan vacib mehsullardandir ve qida rasionunda esas yer tutmalidir Yatmazdan evvel yaranmis acliq hissini aradan qaldirmaq ucun 1 stekan kefir icile ve ya 1 eded alma yeyile biler