AQTA: Normadan artıq şəkər istehlakı immun sistemini zəiflədir
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) normadan artıq şəkər istehlakının immun sisteminə mənfi təsiri barədə maarifləndirici məlumat hazırlayıb.
Agentlikdən www.NiNa.Az-a verilən məlumata görə, qış-yaz aylarında immun sistemi zəifləyir, orqanizmimiz infeksiyalara qarşı müqavimət göstərməkdə çətinlik çəkir.
Bunun qarşısını almaq üçün düzgün, balanslı şəkildə qidalanmaq lazımdır. Həddindən artıq şəkər istehlakı da immun sistemimizi zəiflədən faktorlardandır. Şəkərli içkilər, tortlar, kekslər, şirin unlu qidalar orqanizm üçün müvəqqəti enerjivermə qabiliyyətinə malikdir. Tez-tez bu məhsullarla qidalanan insanlarda C vitaminin miqdarı azalır. Nəticədə də leykositlər bədənə daxil olan bakteriya və virusların sadəcə 50 %-ni təsirsiz hala gətirə bilir.
Mütəxəssislər orta yaşlı şəxsin gündəlik 30 q-dək şəkər istehlakını tövsiyə edirlər. Normadan artıq şəkərin qəbulu sağlamlığımız üçün təhlükəlidir. Bir çox xəstəliklərin meydana gəlməsinə, xüsusilə artıq çəki və diabetin yaranmasına səbəb olur. Tez-tez aclıq, səbəbsiz davamlı yorğunluq, yaraların gec sağalması, diş çürüməsi, ağız boşluğunun quruması, sidik yollarının infeksiyası, ağızda və dildə ağ ərp formalaşması, quru dəri, konsentrasiyada çətinlik artıq şəkər istehlakı nəticəsində formalaşan fəsadlardandır. Həmçinin tərkibində həddindən çox şəkər olan məhsulların istehlakı gündəlik kalori qəbulunu artırır ki, bu da piylənməyə gətirib çıxarır. Piylənmə isə ürək, yüksək qan təzyiqi və iltihab kimi xəstəliklərin risk faktorlarından sayılır.
Şəkər istehlakını məhdudlaşdırmaq üçün qablaşdırılan məhsulların tərkibini diqqətlə oxumaq lazımdır. Məhsullarda fruktoza, laktoza, saxaroza, maltoza, qlükoza və dekstroza kimi elementlərin miqdarı nəzərə alınmalıdır. Şəkər, şokolad, şərbət və şirniyyatların əvəzinə meyvələrə, yəni təbii şəkər qaynağına üstünlük verilməlidir.
İnsan orqanizminə lazım olan enerji gündəlik qəbul edilən qida məhsulları ilə ödənilir. Təbii ki, sağlam və keyfiyyətli qida orqanizmimiz üçün enerji mənbəyi ola bilər. Meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verməklə immun sistemimizi gücləndirə, orqanizmimizin infeksiya törədicilərinə qarşı dözümlülüyünü, müdafiəsini artırmaq olar.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 440
Apr 1, 2020 10:34 AM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv azeri aze azerbaycanli azərbaycanlı azərbaycan azəri azərilərin azerilerin azerbaycanlilarin azərbaycanlıların azeride azəridə. AQTA Normadan artiq seker istehlaki immun sistemini zeifledir b Azerbaycan Qida Tehlukesizliyi Agentliyi AQTA normadan artiq seker istehlakinin immun sistemine menfi tesiri barede maariflendirici melumat hazirlayib b Agentlikden b s b a verilen melumata gore qis yaz aylarinda immun sistemi zeifleyir orqanizmimiz infeksiyalara qarsi muqavimet gostermekde cetinlik cekir Bunun qarsisini almaq ucun duzgun balansli sekilde qidalanmaq lazimdir Heddinden artiq seker istehlaki da immun sistemimizi zeifleden faktorlardandir Sekerli ickiler tortlar keksler sirin unlu qidalar orqanizm ucun muveqqeti enerjiverme qabiliyyetine malikdir Tez tez bu mehsullarla qidalanan insanlarda C vitaminin miqdari azalir Neticede de leykositler bedene daxil olan bakteriya ve viruslarin sadece 50 ni tesirsiz hala getire bilir Mutexessisler orta yasli sexsin gundelik 30 q dek seker istehlakini tovsiye edirler Normadan artiq sekerin qebulu saglamligimiz ucun tehlukelidir Bir cox xesteliklerin meydana gelmesine xususile artiq ceki ve diabetin yaranmasina sebeb olur Tez tez acliq sebebsiz davamli yorgunluq yaralarin gec sagalmasi dis curumesi agiz boslugunun qurumasi sidik yollarinin infeksiyasi agizda ve dilde ag erp formalasmasi quru deri konsentrasiyada cetinlik artiq seker istehlaki neticesinde formalasan fesadlardandir Hemcinin terkibinde heddinden cox seker olan mehsullarin istehlaki gundelik kalori qebulunu artirir ki bu da piylenmeye getirib cixarir Piylenme ise urek yuksek qan tezyiqi ve iltihab kimi xesteliklerin risk faktorlarindan sayilir Seker istehlakini mehdudlasdirmaq ucun qablasdirilan mehsullarin terkibini diqqetle oxumaq lazimdir Mehsullarda fruktoza laktoza saxaroza maltoza qlukoza ve dekstroza kimi elementlerin miqdari nezere alinmalidir Seker sokolad serbet ve sirniyyatlarin evezine meyvelere yeni tebii seker qaynagina ustunluk verilmelidir Insan orqanizmine lazim olan enerji gundelik qebul edilen qida mehsullari ile odenilir Tebii ki saglam ve keyfiyyetli qida orqanizmimiz ucun enerji menbeyi ola biler Meyve ve terevezlere ustunluk vermekle immun sistemimizi guclendire orqanizmimizin infeksiya toredicilerine qarsi dozumluluyunu mudafiesini artirmaq olar