İmmun sistemini gücləndirən zəruri qidalar AÇIQLANIB
Orqanizmin bakteriya və viruslara, eləcə də COVID-19 xəstəliyinə qarşı davamlı olması üçün immun sisteminin güclü olması olduqca vacibdir.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin bununla bağlı açıqladığı məlumatda bildirilir ki, güclü immun sistemi hüceyrələri, orqanizmə daxil olan mikroorqanizmləri asanlıqla fərqləndirir və dərhal müvafiq cavab reaksiyası formalaşdıraraq onları məhv edir. Araşdırmalar göstərir ki, immunitet sisteminin güclü olması əhəmiyyətli dərəcədə qida rasionundakı makro və mikro elementlərin normasından, eləcə də bağırsaq florasının funksiyasından asılıdır.
Belə ki, qidadan alınan zülallar, karbohidratlar və yağlar qan, limfa düyünləri və mədə-bağırsaq sisteminin immun hüceyrələrinə təsir göstərir.
Mikro elementlər dedikdə isə vitamin və minerallar nəzərdə tutulur və onların qida rasionunda azlığı orqanizmdə müəyyən infeksiyalara yol açır: "Mikro elementlərlə zəngin qidalar aşağıdakılardır və günlük qida rasionunu bu məhsullarla zəngin etməklə immun sistemini gücləndirmiş olarıq:
C Vitamini: Sitrus meyvələri, yaşıl və qırmızı bibər, qara qarağat, kivi, çiyələk, brokkoli, cəfəri, ananas, Brüssel kələmi, gül kələm, manqo,noxud, pomidor
D Vitamini: Tuna və qızıl balıq kimi yağlı balıqlar, mal qaraciyəri, pendir, yumurta sarısı, bəzi göbələklər
A Vitamini: Treska balığı qaraciyər yağı, yumurta, sarı və narıncı meyvə və tərəvəzlər, brokoli, ispanaq, tünd yaşıl və lifli tərəvəzlər
E Vitamini: Bitki yağları (buğda toxumu, günəbaxan, zəfəran, qarğıdalı və soya yağları), gərzəkli meyvələr (badam, fıstıq), günəbaxan toxumları, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
B6 Vitamini: Tuna balığı, qızıl balıq, banan, paxlalılar, mal əti, gərzəkli meyvələr, quş əti, tam taxıl, noxud
B12 Vitamini: Qaraciyər, az yağlı süd, toyuğun döş əti, yumurta, mal əti, tuna balığı, qızıl balıq, ala balıq
Fol turşusu: Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş lobya və noxud, sitrus meyvə və şirələri
Sink: Heyvan mənşəli proteinlər sinklə zəngindir. Mal və quzu əti, balıqla müqayisədə daha çox sink ehtiva edir. Gərzəkli meyvələr, tam taxıl, paxlalılar və maya göbələkləri də sinklə zəngindir.
Dəmir: Qurudulmuş lobya, quru meyvələr, yumurta (xüsusilə sarısı), yulaf, qaraciyər, qabıqlı dəniz məhsulları, quş və mal əti, qızıl balıq, tuna balığı, tam taxıllı bitkilər
Mis: Qabıqlı dəniz məhsulları, taxıllı bitkilər, lobya, gərzəkli meyvələr (badam, fıstıq, qoz), kartof, heyvan içalatı (qaraciyər, böyrək), göyərtilər, qurudulmuş meyvələr (gavalı, qaysı), kakao, qara bibər, maya
Selen: Bitki mənşəli məhsullar, balıq, qabıqlı dəniz məhsulları, qırmızı ət, yumurta, taxıl, toyuq əti, qaraciyər, sarımsaq".
Probiotiklərin və prebiotiklərin insanın qidalanma rasionuna daxil edilməsi bağırsaq florası üçün əhəmiyyətlidir. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Qida və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tərifinə görə probiotiklər "lazımi miqdarda qəbul edildikdə orqanizmin sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərən canlı mikroorqanizmlərdir". Prebiotiklər isə bağırsaqda mövcud olan bir və ya bir neçə bakteriya növlərinin böyüməsini və ya fəaliyyətini seçici şəkildə stimullaşdıran qida maddələridir. Bunlar çiy tərəvəz və meyvə (pomidor, qulançar, giləmeyvə, sarımsaq, soğan, yaşıl tərəvəzlər, paxlalılar, həmçinin yulaf, kətan toxumu, buğda) turşu, süd və süd məhsulları (qatıq, kefir və s.) şəklində istehlak edilə bilər. Bitki mənşəli bir çox lifli məhsullar (alma, banan, portağal, çiyələk, moruq, yerkökü, kartof, çuğundur və brokkoli) həzm olunmadan yoğun bağırsağa keçir və bağırsaqda yaşayan mikroorqanizmlər tərəfindən həzm edilir ki, bu da dolayı yolla immun sisteminin güclənməsinə gətirib çıxarır.
Kateqoriya: Sağlamlıq | Baxışlar: 1115
Mar 28, 2020 4:21 PM | Müəllif: NiNa.Az
, azerbaycan xeberleri, olkede ve dunyada bas veren en son xeberleri size catdirirq. Ana Xeber, Ana Xəbər, Aztv, Az Tv, Atv, A tv, Xezer Tv, Xezertv, Xezer Xeber, Xezer, ARB Tv, Arbtv, Lider, Lidertv, Lider tv, Spaces tv, Spacestv, Speyis tv, Speyistv, İdman Kanali, Kanal, Kanali, Kanalı, Idman Tv, Medeniyyet Tv, Medeniyyet, Mədəniyyət, Medeniyyettv azeri aze azerbaycanli azərbaycanlı azərbaycan azəri azərilərin azerilerin azerbaycanlilarin azərbaycanlıların azeride azəridə. Immun sistemini guclendiren zeruri qidalar ACIQLANIB Orqanizmin bakteriya ve viruslara elece de COVID 19 xesteliyine qarsi davamli olmasi ucun immun sisteminin guclu olmasi olduqca vacibdir Azerbaycan Qida Tehlukesizliyi Agentliyinin bununla bagli aciqladigi melumatda bildirilir ki guclu immun sistemi huceyreleri orqanizme daxil olan mikroorqanizmleri asanliqla ferqlendirir ve derhal muvafiq cavab reaksiyasi formalasdiraraq onlari mehv edir Arasdirmalar gosterir ki immunitet sisteminin guclu olmasi ehemiyyetli derecede qida rasionundaki makro ve mikro elementlerin normasindan elece de bagirsaq florasinin funksiyasindan asilidir Bele ki qidadan alinan zulallar karbohidratlar ve yaglar qan limfa duyunleri ve mede bagirsaq sisteminin immun huceyrelerine tesir gosterir Mikro elementler dedikde ise vitamin ve minerallar nezerde tutulur ve onlarin qida rasionunda azligi orqanizmde mueyyen infeksiyalara yol acir Mikro elementlerle zengin qidalar asagidakilardir ve gunluk qida rasionunu bu mehsullarla zengin etmekle immun sistemini guclendirmis olariq b C Vitamini b Sitrus meyveleri yasil ve qirmizi biber qara qaragat kivi ciyelek brokkoli ceferi ananas Brussel kelemi gul kelem manqo noxud pomidor b D Vitamini b Tuna ve qizil baliq kimi yagli baliqlar mal qaraciyeri pendir yumurta sarisi bezi gobelekler b A Vitamini b Treska baligi qaraciyer yagi yumurta sari ve narinci meyve ve terevezler brokoli ispanaq tund yasil ve lifli terevezler b E Vitamini b Bitki yaglari bugda toxumu gunebaxan zeferan qargidali ve soya yaglari gerzekli meyveler badam fistiq gunebaxan toxumlari ispanaq ve brokoli kimi yasil yarpaqli terevezler b B6 Vitamini b Tuna baligi qizil baliq banan paxlalilar mal eti gerzekli meyveler qus eti tam taxil noxud b B12 Vitamini b Qaraciyer az yagli sud toyugun dos eti yumurta mal eti tuna baligi qizil baliq ala baliq b Fol tursusu b Yasil yarpaqli terevezler qurudulmus lobya ve noxud sitrus meyve ve sireleri b Sink b Heyvan menseli proteinler sinkle zengindir Mal ve quzu eti baliqla muqayisede daha cox sink ehtiva edir Gerzekli meyveler tam taxil paxlalilar ve maya gobelekleri de sinkle zengindir b Demir b Qurudulmus lobya quru meyveler yumurta xususile sarisi yulaf qaraciyer qabiqli deniz mehsullari qus ve mal eti qizil baliq tuna baligi tam taxilli bitkiler b Mis b Qabiqli deniz mehsullari taxilli bitkiler lobya gerzekli meyveler badam fistiq qoz kartof heyvan icalati qaraciyer boyrek goyertiler qurudulmus meyveler gavali qaysi kakao qara biber maya b Selen b Bitki menseli mehsullar baliq qabiqli deniz mehsullari qirmizi et yumurta taxil toyuq eti qaraciyer sarimsaq Probiotiklerin ve prebiotiklerin insanin qidalanma rasionuna daxil edilmesi bagirsaq florasi ucun ehemiyyetlidir Birlesmis Milletler Teskilatinin Qida ve Kend Teserrufati Teskilati ve Umumdunya Sehiyye Teskilatinin terifine gore probiotikler lazimi miqdarda qebul edildikde orqanizmin saglamligina ehemiyyetli derecede tesir gosteren canli mikroorqanizmlerdir Prebiotikler ise bagirsaqda movcud olan bir ve ya bir nece bakteriya novlerinin boyumesini ve ya fealiyyetini secici sekilde stimullasdiran qida maddeleridir Bunlar ciy terevez ve meyve pomidor qulancar gilemeyve sarimsaq sogan yasil terevezler paxlalilar hemcinin yulaf ketan toxumu bugda tursu sud ve sud mehsullari qatiq kefir ve s seklinde istehlak edile biler Bitki menseli bir cox lifli mehsullar alma banan portagal ciyelek moruq yerkoku kartof cugundur ve brokkoli hezm olunmadan yogun bagirsaga kecir ve bagirsaqda yasayan mikroorqanizmler terefinden hezm edilir ki bu da dolayi yolla immun sisteminin guclenmesine getirib cixarir